Nyhetssammandrag söndag 3 december 2023

Publicerad 2023-12-03

Misstänkt för dödsskjutning – begick självmord i arresten, Caroline ville skiljas – blev mördad av maken, Polisen har gjort tillslag mot gaybarer i Moskva, Socialdemokraterna kräver skatt på bankernas övervinster och pensionärer stämmer Schweiz – för brott mot mänskliga rättigheter.

Misstänkt för dödsskjutning död – skadade sig själv i arresten.
En ung man har avlidit efter att ha skadat sig själv i polisens arrest i Norrköping.
Han var en av de fem personerna som misstänktes för dödsskjutningen i Norrköping i måndags, enligt Aftonbladets uppgifter. De andra fyra personerna häktades i fredags.
På torsdagskvällen upptäckte arrestens personal att mannen hade skadat sig själv allvarligt.
Han fördes därför till sjukhus men nu meddelar polisen att mannen har avlidit av sina skador.

Caroline ville skiljas – blev mördad av maken. Caroline älskade livet, Disneyfilmer och kyckling – men mest av allt älskade hon sin dotter Victoria.
I framtiden ville hon bli polis, först skulle hon bara skilja sig från sin kontrollerande make.
Det berättade Caroline för honom några dagar innan han mördade henne på taket till ett parkeringshus.

Polisen har gjort tillslag mot gaybarer i Moskva. Ryska säkerhetsstyrkor gjorde på fredagskvällen flera tillslag mot gayklubbar och barer i Moskva, mindre än två dygn efter beslutet från landets högsta domstol som förbjuder alla former av ”aktivism” som rör hbtqi.
Under förevändningen att det rörde sig om en räd mot droger sökte polis igenom platser över hela den ryska huvudstaden, inklusive en nattklubb, en bastu för män och en bar som står värd för htbqi-fester, rapporterar lokala medier.
Ögonvittnen uppger för journalister att nattklubbsbesökarnas id-handlingar kontrollerades och fotograferades av säkerhetstjänsten.
Rysslands högsta domstol förklarade på torsdagen att hbtqi-rörelsen är extrem.

Socialdemokraterna kräver skatt på bankernas övervinster. Det sa partiledaren Magdalena Andersson på en presskonferens under lördagen.
– Vi kräver att regeringen snabbutreder och återkommer med en extra ändringsbudget där resurserna används för att stötta svenska hushåll.
Enligt Andersson skulle en sådan skatt kunna användas till, exempelvis, ett extra barnbidrag, höjt underhållsstöd eller tankrabatt till hushåll på glesbygden.
– De svenska storbankerna gör större vinster än våra nordiska grannländer och högre än i EU. Det handlar om rena övervinster på hushållens bekostnad, säger Andersson.

Pensionärer stämmer Schweiz för brott mot mänskliga rättigheter. Pensionärsgruppen KlimaSeniorinnen stämmer den schweiziska staten inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter, rapporterar Sveriges Radio.
Gruppen, bestående av över 2300 kvinnor, anser att Schweiz har en bristande klimatpolitik som innebär ett brott mot deras mänskliga rättigheter.
”Schweiz, tillsammans med de flesta andra länderna i världen, gör inte tillräckligt för att undvika klimatkatastrofer”, skriver gruppen KlimaSeniorinnen på sin hemsida.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.