Nyhetssammandrag måndag 4 december 2023

Publicerad 2023-12-04

Internationellt efterlyst för mord på ungdomar, läkare kritiseras för utskrivning av cannabis till barn, djurstölder i Göteborg, dansk militär ska vakta synagogor och känd islamist gripen efter knivmord i Paris.

Internationellt efterlyst för mord på ungdomar. Den 31-årige man som misstänks för kidnappning och mord på två 14-åriga pojkar som hittades i Nynäshamn respektive Upplands-Bro i somras är nu även internationellt efterlyst, rapporterar P4 Jönköping.
– När man har en internationell efterlysning kan man säga att man har en möjlighet att få hjälp av andra länder om det är så att han skulle hittas där, säger åklagare Hanna Cardell till radiokanalen.
Enligt uppgifter till flera medier ska 31-åringen ha kopplingar till det kriminella Foxtrotnätverket. Han häktades i sin frånvaro tidigare i höst, men tros ha lämnat landet.
En specialenhet inom NOA försöker nu ta reda på var han gömmer sig.

Läkare kritiseras för utskrivning av cannabis till barn. En läkare på en vårdcentral i Västerbotten skrev ut medicinsk cannabis till barn och riskerar nu att få sin legitimation indragen.
Det var apotekspersonal som först larmade om de udda förskrivningarna. Totalt har fyra barn med olika diagnoser behandlats med cannabis – den yngsta bara sex år, rapporterar SVT Västerbotten.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och kräver att legitimationen ska dras in.
Förskrivning har skett till personer med kända missbruksproblem samt till flera barn med svårbehandlad epilepsi.
Ett barn med diagnostiserad hjärntumör, som upplevde kramper och smärta, blev behandlad av läkaren samt en sexårig flicka med cp-skada.
Läkaren har jobbat på flera platser i landet, men var senast verksam på en vårdcentral i Västerbotten. Läkarens egna inställning är att cannabis är ofarligt.
Läkaren var själv tveksam till att behandla barn med cannabis, men ska ha fått stöd från dåvarande verksamhetschef.

Djurstölder i Göteborg. Sedan i somras har flera djur försvunnit runt Hisingsparken i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.
– Dörrarna till hönshuset, hönsgården och växthuset var öppna. Det var också fotavtryck i bäddarna i växthuset. Det är inte något djur som har gjort det här, säger Kristiina Tyni, som i november blev av med hönorna Lollo och Pippi.
Kättilsröds 4H-gård har förlorat ett tiotal djur och lagt närmare 70 000 kronor på att förstärka säkerheten med övervakningskameror, strålkastare och lås.
Dessutom har man extra lönekostnader på över 100 000 kronor för att ha personal på plats dygnet runt.
– Det kostar oss jättemycket, men vi kan inte låta det fortsätta, säger verksamhetschefen Kicki Åslund.
Hon har varit i kontakt med andra djurägare i området och uppskattar att ett 50-tal djur, kanske fler, stulits sedan i somras.
På flera av övervakningsfilmerna från 4H-gården återkommer en person och polisen har också hittat verktyg på platsen som skickats på dna-analys.
I början av november blev en person delgiven misstanke för stöld av en kanin på gården.

Dansk militär ska vakta synagogor. Danmarks regering har gett militären i uppdrag att hjälpa polisen att vakta judiska och israeliska platser, såsom Köpenhamns synagoga och Israels ambassad, skriver Bloomberg.
Polisen är enligt regeringen tungt belastad efter en rad storskaliga demonstrationer om kriget mellan Hamas och Israel, samt koranbränningar.
– Terrorhotet mot Danmark är allvarligt och konflikten i Mellanöstern har lett till en oacceptabel ökning av antisemitism och större osäkerhet bland judar i Danmark, säger försvarsminister Troels Lund Poulsen enligt nyhetsbyrån.

Känd islamist gripen efter knivmord i Paris. En tysk turist har dödats och två personer har skadats i en attack i centrala Paris, rapporterar franska medier.
Den misstänkte gärningsmannen är gripen. En poliskälla uppger för AFP att han gick till attack mot förbipasserande och skrek ”Allahu akbar”. Han ska ha använt både kniv och hammare i attacken.
Gärningsmannen har kända psykiska problem och är anhängare till radikal islamism, uppger poliskällan. Enligt Reuters stod han på polisens lista över potentiella säkerhetshot.
Enligt inrikesminister Gérald Darmanin dömdes han 2016 till fyra års fängelse för att ha planerat en annan attack.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.