Nyhetssammandrag torsdag 7 december 2023

Publicerad 2023-12-07

Större polisbevakning under julhandeln, miljonkostnad efter Momikas koranbränningar, svenska stridspiloter ska utbildas i Italien, kvinna död i hajattack och indiskt sjukhus lockar fattiga att sälja sina organ.

Större polisbevakning under julhandeln. Sedan kriget mellan Israel och Hamas har terrorhotet ökat ytterligare. Det varnade EU-kommissionär Ylva Johansson för under tisdagen. Polisen bevakar därför fler platser.
– Vi bevakar platser som skulle kunna utgöra mål, säger Stefan Hector, biträdande rikspolischef till TV4.
I år kommer polisen vara mer närvarande än vanligt under julhandeln.
– Det är ett helt spann med åtgärder. I alla de polisbilar som vi ser rulla runt i Sverige finns det kapacitet till både skydd och verkan, det vill säga vapen, skyddsvästar och sjukvårdsutrustning, tillsammans med de poliser som är utbildade för att hantera en sådan situation, säger Stefan Hector.

Miljonkostnad efter Momikas koranbränningar. Notan för Salwan Momikas koranbränningar i Stockholm har kostat polisen minst 3,7 miljoner kronor, rapporterar P4 Södertälje.
– Det är enbart de lönekostnader för de poliser som har jobbat med de tillståndsgivna demonstrationerna. Till den summan ska givetvis kostnader för utrustning med mera tillföras, säger polisens presstalesperson Ola Österling till P4.

Svenska stridspiloter ska utbildas i Italien. Försvarsmakten har tecknat ett avtal med italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien.
Enligt ett pressmeddelande från Försvarsmakten inleds utbildningen i januari 2024 och kommer att pågå upp till tio år framåt.
Flygskolans stridspilotelever kommer att utbildas vid den italienska flygflottiljen 61 Stormo och ske på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien.
Svenska flyglärare kommer att skickas till båda baserna för att utbildas på de italienska skolflygplanen och dess utbildningssystem. De svenska flyglärarna ska sedan tjänstgöra som flyglärare på den italienska flygskolan.

Kvinna död i hajattack. Ett semestrande amerikanskt par på Bahamas attackerades under en paddeltur på SUP-bräda av en haj, rapporterar BBC.
Attacken skedde omkring en kilometer från ön New Providence i Bahamas, enligt den lokala polisen.
En livräddare såg attacken från land och körde ut för att rädda paret, men kvinnans skador var så allvarliga att hon konstaterades avliden direkt vid ankomsten till land.
Mannen skadades, oklart hur allvarligt. Det är också oklart vilken sorts haj det rörde sig om.
Attacken kommer bara dagar efter en liknande attack i Mexiko då en kvinna som simmade med sin dotter attackerades av en haj och avled.
Även i Bahamas har det skett flera attacker. Så sent som i november dödades en tysk kvinna i en hajattack.
Enligt International Shark Attack File skedde 57 oprovocerade hajattacker under 2022. Ytterligare 32 bedömdes ha varit provocerade, då människor jagar eller på annat sätt söker upp hajen.

Indiskt sjukhus lockar fattiga att sälja sina organ. Fattiga människor från Myanmar lockas att sälja sina njurar till indiska Apollo Hospitals, som är ett av världens största privata vårdföretag.
Njurarna har gått till rika myanmarska patienter. Det avslöjar brittiska The Telegraph, vars reporter har gått undercover.
Det är olagligt att betala för organ i såväl Indien som i stora delar av världen. I Indien och Myanmar är det dessutom i normalfallet förbjudet att ta emot ett organ från en främling.
Därför ska sjukhuset ha låtit ta fejkade ”familjefoton” på organdonatorerna ihop med patienterna.
Tidningens reporter låtsades ha en svårt sjuk faster i behov av en njure. Kort senare presenterades reportern för en 27-åring från Mandalay som berättade att han behövde pengar för att försörja sin familj.
En sjukhusanställd sa att det skulle kosta 3 000 pund, cirka 40 000 kronor, men att pengarna ska ses som ett ”tack”, inte som en betalning.
– Det är som att vi tackar dem för deras vänlighet. Det är olagligt att handla med organ, konstaterar den sjukhusanställda.
Sjukhuset uppger att man är ”fullständigt chockade” över avslöjandet och att man har tillsatt en internutredning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.