Nyhetssammandrag fredag 8 december 2023

Publicerad 2023-12-08

För långa svarstider hos SOS Alarm, våld på Sis-hem anmäls inte av sekretesskäl, Danmark förbjuder koranbränningar, alla golfbollar i hela världen ska bytas ut och ilsken taxiförare gripen för duvas död.

För långa svarstider hos SOS Alarm. Samtal till larmnumret 112 ska i snitt besvaras inom åtta sekunder – men SOS Alarm har inte levt upp till målet de senaste tio åren.
Det visar en rapport från Riksrevisionen. Exempelvis låg den genomsnittliga svarstiden år 2022 på 25,6 sekunder.
Svarstiderna varierar också beroende på varifrån i landet som samtalen kommer. Samtal från Uppsala län besvaras snabbast medan samtal från Gotland får vänta längst.
Det tar också längre tid att få svar under sommarmånaderna juni, juli och augusti och på helger, jämfört med på vardagar.
Dessutom ökar antalet mycket långa svarstider, över tre minuter, vilket kan innebära en patientrisk.
SOS Alarm Sverige AB ägs gemensamt av staten och Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Våld på Sis-hem anmäls inte av sekretesskäl. I minst ett 30-tal fall har ungdomar på Sis-hem utsatts för misshandel utan att fallen polisanmälts, rapporterar SR Ekot.
Ansvariga på Sis menar att sekretesslagstiftningen gör att de inte kan anmäla allt våld.
Men Sis-hemmen gör olika bedömningar. Vissa ungdomshem polisanmäler de flesta fall av misshandel som rör sparkar och slag.
Andra bedömer att det krävs mer grovt våld för att bryta sekretessen gentemot polisen och göra en anmälan, enligt Ekots granskning.
– Jag tycker att vi i högre grad ska polisanmäla, säger Malin Östling, ungdomsvårdsdirektör på Sis, till SR.
Åklagare Lisa Dos Santos, som arbetat med många gängrelaterade fall, tycker att det sänder ut fel signaler när våld inte anmäls.
– På ett sätt blir det ju tillåtande av våld.

Danmark förbjuder koranbränningar. Ledamöterna röstade igenom det kontroversiella lagförslaget efter en het debatt i folketinget under gårdagen.
Koranbrännaren Rasmus Paludan var på plats i Folketinget när lagen röstades igenom, skriver BT.
Den danska nyhetssajten Politiken konstaterar att lagen är kontroversiell – och innehåller många olika lager.
Från och med nu kommer det exempelvis att vara tillåtet att linda in heliga skrifter i en regnbågsflagga, men inte i bacon. Det kommer fortsatt att vara tillåtet att slänga en koran i en allmän soptunna – men bara om det görs på ett sätt som inte kan uppfattas som olämpligt. Det kommer också att vara tillåtet att bränna koraner i mindre och slutna grupper, men om aktionen filmas och sprids till en större grupp kan den ändå vara olaglig.

Alla golfbollar i hela världen ska bytas ut. Proffsen gör det 2028, alla andra senast 2030, skriver tidningen Golf Digest.
Anledningen är att det ska göras ändringar i bollarna så att de inte flyger lika långt. Det är de styrande golforganen R&A och USGA som har klubbat beslutet, enligt Svensk Golf.
I flera intervjuer berättar golforganen att det handlar om att skydda sporten och att upprätthålla balansen mellan skicklighet och teknik. Dessutom måste banor i dag byggas längre och längre, vilket inte är hållbart.
– Vi agerar nu för att vi vill säkerställa att framtida generationer kan njuta av golfens unika utmaning lika mycket som vi gör, säger R&A-chefen Martin Slumbers.

Ilsken taxiförare gripen för duvas död. En 50-årig japansk taxiförare har gripits för djurskyddsbrott, han anklagas för att ha ”använt sin bil för att döda en duva”.
Det var i november som mannen använde bilen som vapen vid ett rödljus. Han accelererade så hetsigt in i en flock duvor att förbipasserande reagerade och anmälde händelsen.
– Gatan tillhör människan, så duvor ska flytta sig, rapporteras han ha sagt i polisförhör.
Polisen påpekar att det är en försvårande omständighet att en yrkesförare beter sig så aggressivt. Vad han riskerar för straff framgår inte.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.