Nyhetssammandrag söndag 10 december 2023

Publicerad 2023-12-10

Syskon lurade Försäkringskassan på tio miljoner, 158 skolelever har anmälts saknade i Göteborg, rättegången mot Johan Floderus har inletts i Iran och livstids fängelse för skolskjutning i Michigan.

Syskon lurade Försäkringskassan på tio miljoner.  En kvinna och hennes yngre bror har under en längre tid varit anställda som personliga assistenter hos en släkting till dem.
Enligt domen i Uppsala tingsrätt har syskonen lämnat in felaktiga tidsredovisningar om när de har jobbat hos släktingen. Bland annat har de begärt ersättning för dagar då de varit på semester utomlands, rapporterar Upsala Nya Tidning.
De har även haft andra anställningar vid sidan av jobben som personlig assistent. Enligt åklagarens uppskattning hade de varit tvungna att arbeta i princip dygnet runt för att klara av både den personliga assistansen och de andra arbetsuppgifterna.
Andra personer har i stället utfört jobbet hemma hos släktingen.
Totalt lurade de Försäkringskassan på 9,6 miljoner kronor och döms för grovt bedrägeri. Den 43-åriga systern döms till fängelse i två år och nio månader. Brodern, 36 år, får fängelse i ett år och nio månader.

158 skolelever har anmälts saknade i Göteborg. 158 Göteborgselever har anmälts saknade av sina skolor under höstterminen, rapporterar Dagens Nyheter.
Många av dem tros befinna sig utomlands, men skolplikten gäller så länge elev och vårdnadshavare har en svensk folkbokföringsadress.
Pernilla Palm, ansvarig för stadens bevakning av skolplikten, säger att föräldrar kan berätta att barnen går i skola i länder som Egypten, Storbritannien och Somalia, men att det inte räcker.
– Vi måste få in tillförlitliga intyg på vad som gäller.
Siffrorna från tidigare år är okända.

Rättegången mot Johan Floderus har inletts i Iran. Rättegången mot 33-årige Johan Floderus, som suttit fängslad i Iran i över 600 dagar, har inletts. Det uppger utrikesminister Tobias Billström (M).
”Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas”, skriver Billström.
Floderus anklagas för spioneri och greps när han besökte landet på semester förra våren. Svenska utrikesdepartementet menar att han är godtyckligt fängslad och enligt experter kommer han troligen bara släppas som en del av en fångutväxling.
Den svenske EU-tjänstemannen sitter fängslad i det ökända Evin-fängelset i Teheran.

Livstids fängelse för skolskjutning i Michigan. 17-åriga Ethan Crumbley döms till livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning för skolskjutningen i Michigan 2021, rapporterar amerikanska medier.
Domaren Kwamé Rowe valde att ge Crumbley det strängast möjliga straffet och beskrev brotten som ”ren och skär terrorism.”
Det var i december 2021 som den då 15-åriga Cumbley öppnade eld på skolan i Oxford, Michigan, och dödade fyra jämnåriga elever och skadade ytterligare sju personer.
Pojkens föräldrar står också åtalade för brott efter skjutningen då de anklagas ha köpt det vapen Crumbley använde under skjutningen trots hans psykiska problem.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.