Nyhetssammandrag måndag 11 december 2023

Publicerad 2023-12-11

Minst 14 dödade när bönder stod upp mot knarkkartell, tre skjutna i gänguppgörelse i Södertälje, flygplan på Arlanda evakuerades och skottlossning mot bostad i Malmö.

Ett antal misstänkta gängmedlemmar med anknytning till knarkkartellen La familia Michoacána försökte pressa bönder i en mexikansk by på pengar.
Det skulle de inte gjort. Byborna jagade bort dem med skäror och jaktgevär och trots att gängmedlemmarna hade automatvapen, så dog tio av dem under sin flykt. Minst fyra från byn dog också.
– Händelser som den här slå inte ut oss, tvärtom gör de oss bara starkare i vår beslutsamhet att förbättra säkerheten i vår älskade delstat så att det här inte händer igen, säger delstatens guvernör Delfina Gómez på en presskonferens.

Tre personer blev under lördagskvällen skjutna i Södertälje, söder om Stockholm. En av de skadade har fått lämna sjukhuset under söndagsmorgonen, de två övriga får fortsatt vård. Enligt uppgift till Länstidningen Södertälje, var detta en del i en gänguppgörelse med kopplingar till Ronnafalangen av Södertäljenätverket. Tre personer har gripits och sedermera anhållits som misstänkta för mordförsök och grovt vapenbrott.

Strax efter 10 på söndagsförmiddagen larmades räddningstjänsten till Arlanda gällande att rök kom ut från kabinen på ett flygplan. Några uppgifter vad som orsakade rökutvecklingen har ännu inte släppts.
– Ett plan som skulle lyfta från Arlanda mot Krakow fick indikationer på rök i kabinen och återvände då mot gaten och släppte av passagerarna, säger Carl Mossberg, presstalesperson på Swedavia till Aftonbladet.

Under natten mot lördagen besköts en port till ett flerfamiljshus i Malmö. Polis kallades till platsen och kunde fastställa att en skottlossning skett. Ingen uppges har blivit skadad. Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt. En förundersökning om grovt vapenbrott har inletts.
– Vi kan konstatera en krossad ruta i den här porten. Vi har även säkrat teknisk bevisning som tyder på skottlossning, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisen till Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.