Sluta gnälla ungar – det var det här ni röstade på!

Av Andreas Magnusson 2023-12-11

I skolvalet 2022 fick Moderaterna 27% av rösterna. Sverigedemokraterna fick 21%. Kristdemokraterna fick 9% och Liberalerna fick 4%. Tillsammans kammade de alltså hem drygt 60% av rösterna. En klar majoritet av skoleleverna röstade för den politik som nu resulterar i minskat elevinflytande och tvångsinlämning av mobiltelefoner.

Sveriges gymnasieelever önskade sig högerpopulistisk politik med billig diesel (fast de sällan kör bil), stängda gränser (fast många av dem kommer från andra länder), kärnkraft, övervakning av medborgare och tuffa tag mot brottslingar. Inga traditionella ungdomsfrågor men dagens ungdomar är uppenbarligen lite lillgamla.

Äldre människor röstade inte fullt lika högerkonservativt som skolungdomarna men det slutade ändå med en SD-ledd Moderatregering som snabbt slog an tonen i Tidöavtalet.

I detta avtal tog man omedelbart bort gymnasieelevers rätt att vara med och bestämma över skolans ordningsregler. Nu är det personalen som bestämmer själva och eleverna måste rätta sig efter det som har bestämts.

Första steget var alltså att ta ifrån eleverna makten att vara med och bestämma över skolmiljön. Nästa steg presenterades häromdagen och det innebär att grundskolor MÅSTE samla in mobiltelefonerna inte bara på lektionstid utan också ha dem i förvar under hela skoldagen så att elever inte använder sina mobiler på rasterna heller.

Det är lite svårt att se dragningskraften för ungdomar i att fråntas makten att bestämma och tvingas lämna ifrån sig sina telefoner, men jag får helt enkelt acceptera att jag är för gammal för att förstå en ung masochistisk generation av självspäkare.

Förslaget är ett tomt slag i luften för att dölja andra allvarliga brister i den svenska skolan (till exempel att en massa pengar som ska gå till eleverna istället går till aktieägare).

De allra flesta gymnasie- och grundskolor samlar redan in telefonerna på lektionstid och de skolor som vill har redan sedan tidigare rätt att kräva att elever lämnar in telefonerna under hela skoldagen.

Det nya nu är tvånget – att professionella pedagoger och elever inte själva får välja vad som passar och fungerar utan att politikerna bestämmer åt dem.

När de ändå håller på med sina förbud så hade det kanske varit en bra idé att utvidga mobilförbudet till att också gälla våra folkvalda. Inte minst SD-politiker hade kunnat tjäna på det här. Jag tänker till exempel på att det skulle göra att de slipper skylla på katten eller kapade konton varje gång de råkat skriva rasistiska inlägg på sociala medier.

“Det var inte jag. Talmannen hade min telefon i mobilstället. Jag svär.”

Sverigedemokraterna och deras lydpartier lyckades bra i valrörelsen med att piska upp en domedagsstämning. Allt var skit i landet. Bensinpriser, elpriser, matpriser, kriminalitet. Sen tog de makten och allt fortsatte vara skit.

Det känns som att högerväljarna inte har något annat kvar att gnälla på än sitt eget bristande omdöme. De gick på reklamen och köpte varan.

Kloka människor som har köpt defekta produkter reklamerar dem och bestämmer sig för att hädanefter köpa från någon annan. För många högerväljare är det så pinsamt att erkänna att de har blivit lurade att de låtsas att allt är i sin ordning.

“Man måste ge dem lite tid”, säger samma människor som dagarna innan valet skrev på sina Facebookväggar att allt omedelbart skulle bli så bra om bara högern fick bestämma.

Jag tänker att det är på samma sätt för Sveriges högervridna skolungdomar som nu står här med lång näsa.

Det blir till att hoppa hage på rasterna, snurra hjul med en pinne och snällt foga sig efter rektorers godtyckliga ordningsregler. In med mobilen. Av med kepsen. Stå på led. Sluta gnäll. Det var det här ni bad om.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.