Nyhetssammandrag söndag 17 december 2023

Publicerad 2023-12-17

Fem misstänkta terrorister gripna, betalar halv miljard efter sexuella trakasserier, greps med 0,4 gram kokain i Malmö - tvingas böta 120 000 kr och man död efter att ha gått igenom isen vid en arbetsplatsolycka.

Polisen i spanska Valencia har gripit fem personer som de misstänker har kopplingar till terrororganisationen IS. I samband med tillslaget gjordes en husrannsakan och då hittades bland annat ammunition och instruktioner för tillverkning av sprängmedel.
Därtill beslagtogs jihadistisk propaganda. Minst en av de gripna ska vara misstänkt för att ha planerat en specifik terrorattack.
I övrigt är polisen förtegen om detaljer kring gripandet, men det ska ha varit en större operation mellan olika underrättelsetjänster runt om Europa, även Europol ska ha varit involverade.

Ett av världens största dataspelsbolag, Activision Blizzard, har ingått en förlikning efter att under 2021 ha stämts av kvinnliga före detta anställda för sexuella trakasserier och diskriminering.
Företaget ligger bland annat bakom spelet ”Call of Duty”. Bolaget har under hela rättsprocessen förnekat till anklagelserna, men har nu ändå ingått en uppgörelse.
Förlikningen uppges ligga på motsvarande en halv miljard kronor, en av de största förlikningarna någonsin inom det kaliforniska rättssystemet.

En man från Irland greps med mindre än ett halvt gram kokain på sig medan han festade i centrala Malmö, detta enligt vad Sydsvenskan rapporterar. Malmö tingsrätt dömde honom till 120 000 kr i dagsböter.
Anledningen till den höga summan är att mannen i förhör berättat att han tjänar omkring 1,5 miljoner kronor per år.
Därmed dömde tingsrätten ut det högsta beloppet per dagsböter för aktuellt brott, det vill säga 1000 kr a 120 dagsböter.
Den dömde uppger att han ska överklaga då han menar att det blivit en missuppfattning kring hans årsinkomst, som egentligen ska vara betydligt lägre.

Den man som arbetade i Örnsköldsvik under fredagen och då gick genom isen, har nu hittats död. Han satt i en grävmaskin på en myr när isen brast.
En stor räddnings- och sökinsats har pågått sedan 11-tiden i fredags. Det var vid 13:30 under lördagen som en dykare slutligen hittade den avlidne.
En förundersökning gällande en misstänkt arbetsplatsolycka har inletts och ansvaras av en åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.