Nyhetssammandrag tisdag 19 december 2023

Publicerad 2023-12-19

300 barn misstänks för inblandning i mord och mordförsök, Bidens bilkortege påkörd av bil, vi handlar julklappar och mat för 21 miljarder, Ulf Kristersson har blivit förkyld och jultalet skjuts upp, och kvinna åtalas – gav spädbarn blodtryckssänkande medicin.

300 barn misstänks för inblandning i mord och mordförsök.
Sedan 2020 har antalet barn mellan 15 och 17 år misstänkta för mord eller mordförsök mer än fördubblats, rapporterar SVT Nyheter.
2020 var siffran 127 stycken. Den sista november 2023 var den uppe i hela 307 stycken.
Enligt Tomas Bolevin, gruppchef i polisområde Haninge-Nynäshamn, måste polisen bli bättre på att identifiera vilka unga som riskerar att rekryteras av gängen.
– Det svåra är att plocka ut de barn som faktiskt riskerar att hamna i grov kriminalitet och göra rätt åtgärder. Det finns ju många andra barn som har andra utmaningar och problem också, säger han till SVT.

Bidens bilkortege påkörd av bil. En bil har kört in i USA:s president Joe Bidens bilkortege, rapporterar ABC News.
Biden var på väg ut från en middag i Wilmington, Delaware på söndagskvällen och var mitt upp i att svara på en reporters fråga när en hög smäll hördes.
En guldfärgad Ford hade då kört in i en av Secret service bilar.
Inga personer kom till skada i samband med händelsen och Bidens säkerhetsvakter förde honom till en väntande bil.
”Polisen i Wilmington undersöker kollisionen, som inte resulterade i några skador. Utredare arbetar också med att avgöra om funktionsnedsättning var en faktor,” uppger polisen.

Handlar julklappar och mat för 21 miljarder. I år kommer svenskar handla julklappar och julmat för 21,5 miljarder kronor enligt Svensk Handels prognos.
Men totalsumman är 500 miljoner mindre än förra året.
– För många handlare blir årets julhandel viktigare än någonsin. Det är bråda dagar i handeln och försäljningen kommande dagar är avgörande för att balansera upp ett ekonomiskt tufft år. Samtidigt har många konsumenter tvingats till en bantad julklappsbudget i år, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
Enligt Svensk Handels julrapport uppger 45 procent av de svarande att de flesta julklapparna kommer att köpas på nätet, medan 33 procent helst gör sina inköp i lokala butiker.
– Pandemin medförde att nästan hela befolkningen omfamnade e-handeln på riktigt. Vi ser nu att e-handeln etablerat sig som den största kanalen för julklappsinköpen. Butikens roll är fortsatt mycket viktig. Kunden vill ha mixen, säger Sofia Larsen.

Statsministern förkyld – jultal skjuts upp. Statsminister Ulf Kristerssons har blivit förkyld och tvingas därför skjuta upp sitt jultal.
– Vi lägger det några dagar senare. Det blir digitalt så som vi gjort tidigare, säger statsministerns biträdande presschef Carl Bergkvist.
Talet var planerat till måndag kväll, men blir nu preliminärt på onsdag.
Det kommer kunna ses på bland annat Regeringskansliets hemsida.

En 28-årig kvinna åtalas nu för grov misshandel mot sitt för tidigt födda spädbarn.
Kvinnan misstänks ha gett bebisen blodtryckssänkande medicin. Hon är också misstänkt för att inte ha gett sin bebis mat.
Brotten misstänks ha skett på Östra sjukhuset i Göteborg i april och maj 2021.
– Detta har bland annat lett till onormalt låg hjärtfrekvens, låg kroppstemperatur och att barnet minskat kraftigt i vikt. Brottet bör bedömas som grovt då agerandet varit livsfarligt för barnet, säger senior åklagare Sara Derakti.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.