Nyhetssammandrag onsdag 20 december 2023

Publicerad 2023-12-20

Ett väpnat rån i USA fick ett snopet slut för gärningsmännen, tre företag, däribland Lidl, har diskriminerat personer som använder ledar- eller assistanshund, enklare att ta kriminellas brottsvinster, svaveldioxid från vulkanutbrottet kan nå Sverige och Putin öppnar för samtal om Ukraina.

Ett väpnat rån i USA fick ett snopet slut för gärningsmännen. Rånarna kunde snabbt gripas eftersom någon stal deras flyktbil under rånet.
Tre maskerade och beväpnade män rånade ett växlingskontor i Commerce City, Colorado, under lördagsmorgonen.
Polisen kunde dock snabbt gripa två av rånarna på grund av vad polisen kallar ”en oväntad och ironisk vändning”.
”Medan de rånade växlingskontoret stal en fjärde brottsling deras flyktbil”, skriver polisen i Commerce City på Facebook.
Polisen spekulerar också i att den stulna flyktbilen mycket väl redan kan ha varit stulen inför rånet.
Ingen skadades i samband med rånet. Efter många muntra kommentarer i Facebook-inlägget om rånarnas missöde svarade polisen:
”Man kan inte hitta på sådana här saker.”

Tre företag, däribland Lidl, har diskriminerat personer som använder ledar- eller assistanshund genom att avvisa personerna från butiker, caféer och restauranger.
Nu kräver Diskrimineringsombudsmannen (DO) att företagen betalar diskrimineringsersättning till de berörda personerna.
Enligt DO blev en person som använder assistanshund vid två tillfällen tillsagd att hen inte fick vara i Lidls butik med sin hund. Det spelade ingen roll att hen visade upp hundens väst och tjänstekort med information om att det var en assistanshund – beskedet var fortsatt att hen inte var välkommen.
Till slut, efter att butiken varit i kontakt med polis, tilläts personen i fråga att genomföra sitt besök i butiken.
Efter det första tillfället fick personen ett presentkort som kompensation och ett löfte om att något liknande inte skulle inträffa igen. Vid nästa besök uppstod dock samma situation igen.
Enligt DO har personen utsatts för diskriminering. Myndigheten kräver därför att Lidl ska betala diskrimineringsersättning.
– Ett generellt hundförbud kan inte tillämpas i förhållande till personer som använder ledar- och assistanshundar eftersom det innebär ett särskilt missgynnande av denna grupp. Det är företagens ansvar att se till att personalen har kunskap om de skyldigheter som följer av diskrimineringslagen och vilka regler som gäller på arbetsplatsen för att ta med ledar- och assistanshundar till en butik, ett café eller en restaurang, säger Sandra Danowsky, jurist på DO:s processenhet i ett pressmeddelande.
Parallelt med detta ärende har DO idag krävt diskrimineringsersättning för ytterligare två personer som diskriminerats till följd av att de använder sig av ledarhund. I ett av fallen nekades en person komma in på ett café och i det andra fallet nekades en person att komma in på en restaurang.

Lagförslag: Enklare att ta kriminellas brottsvinster. Regeringen vill göra det lättare att ta kriminellas brottsvinster genom att införa en ny lag, självständigt förverkande.
Konkret kan en person som har stora mängder kontanter eller lyxartiklar förlora dem, om han eller hon inte har inkomster som står i proportion till egendomen, och inte heller kan förklara varifrån de kommer.
För att säkra tillgångarna ska polisen kunna använda tvångsmedel.
Förhoppningen är att möjligheterna att tjäna pengar på brottslighet ska begränsas när polisen hårdare kan slå till mot brottsvinster. Det skulle också kunna minska viljan att begå brott och vara med i kriminella nätverk, enligt regeringen.
Tvångsmedlet penningbeslag ska även utvidgas för att göra det enklare att säkra egendom, till exempel pengar från ett internetbedrägeri som finns på gärningsmannens bankkonto.

Svaveldioxid från vulkanutbrottet kan nå Sverige. Vid 05-tiden imorgon räknar Norges meteorologiska institut med att svaveldioxid når sydvästkusten.
– Just nu ligger vindbandet från det hållet och in mot Norska havet och oss, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.
Även Sverige kan nås av de förhöjda halterna.
– I morgon i Västsverige kan vi mäta upp en något förhöjd halt av det, säger Lasse Rydqvist.
Det handlar inte om några höga nivåer och det är därmed sannolikt ofarligt.

Putin öppnar för samtal om Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin meddelar under tisdagen att Ryssland skulle vara beredda att samtala om Ukraina, med Ukraina, USA och övriga Europa om de så önskar det, skriver Reuters.
Putin betonade dock att Kreml kommer att försvara sina nationella intressen och inte kommer avstå från det han hävdar tillhör Ryssland.
Vidare hävdade han att Ryssland just nu har övertaget i striderna i Ukraina och inte kommer att överge målen för den pågående militäroperationen.
Trots att Putin nu öppnat för samtal menar han att ett medlemskap i Nato för Ukraina inte kommer att accepteras inom de närmaste 10 till 20 åren.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.