Inte ens de döda kan vila i frid i Gaza

Av Anders Cardell 2023-12-19

Gängen i Chicago brukar ofta beskrivas som de mest hänsynslösa av alla kriminella grupperingar i USA. En av orsakerna till gängens hänsynslöshet är gängmedlemmarnas unga ålder, en annan är deras decentralisering. De unga gängmedlemmarna följer inte samma typ av regler som många andra kriminella grupper har implementerat, för att det ska finnas någon form av regelverk för vad man kan och inte kan göra.

En orsak till varför de anses som exempellöst hänsynslösa av andra gäng, är att de ofta hånar sina fiender genom bland annat musiktexter, även efter att dessa har dött.

Dessa handlingar har fått gäng från andra delar av USA att uttala sig kritiskt om Chicagos kriminella gäng.

Det kan tyckas märkligt att kriminella grupper anser att det bör finnas någon form av etiska regler när dom samtidigt anser att det är ok att mörda andra.

Information relaterad till kriget som pågår i Gaza talar för att gängen i Chicago inte längre kan hävda att de är värst. Den israeliska militären har tagit kränkningarna av döda människor ett steg till.

Genom att medvetet demolera gravplatser med hjälp av bland annat pansarfordon har den israeliska militären visat att de har färre principer än de mest kriminella gängen i USA.

Ett exempel på detta ägde nyligen rum på Al-Faluja begravningsplatsen, nära flyktinglägret Jabalia i norra Gaza där mängder av gravar blev fullständigt demolerade som ett resultat av den israeliska militärens medvetna handlingar.

En av de mest förödande saker man kan utsätta ett barn för är att inte ställa krav.

Ett barn som får växa upp utan krav och ges möjlighet att ursäkta alla sina dåliga beteenden genom att peka på faktorer utanför sig självt, löper stor risk till att utvecklas till ett ansvarslöst, självrättfärdigande och självcentrerat monster.

När man sett vad den israeliska staten gjort i Gaza är det svårt att inte tänka på denna liknelse.

Det man undrar är när det kommer en förälder som kan stoppa detta hänsynslösa jättebarns beteende.

Om det är USA som ska ta föräldra-ansvaret eller det internationella samfundet är sekundärt, det viktiga är att man förstår att Israel har gjort det helt tydligt att man saknar förmåga att stoppa sig själv.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

Länk: https://www.channel4.com/news/torrential-rain-and-flooding-pile-on-misery-in-gaza


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.