Nyhetssammandrag fredag 22 december 2023

Publicerad 2023-12-22

Vaccinskadad får miljonersättning i Danmark, förklarad oskyldig efter 48 år i fängelse, 20-åring döms för balkongmord och sju personer åtalas för grova mutbrott.

Vaccinskadad får miljonersättning i Danmark. En vårdelev i Danmark som blev kroniskt sjuk efter att ha fått Astra Zenecas covidvaccin, får 11 miljoner danska kronor – motsvarande dryga 16,4 miljoner svenska – i ersättning.
Det var i februari 2021 som den då 30-åriga vårdeleven vaccinerades med Astra Zenecas vaccin, bara tolv dagar innan vaccinet drogs tillbaka från marknaden.
Kvinnan, som praktiserade på ett autismboende, blev så allvarligt sjuk att hon tvingades avbryta utbildningen, rapporterar den fackliga tidningen Fagbladet FOA. I dag är kvinnan förtidspensionär med konstant huvudvärk, koncentrationssvårigheter och kronisk trötthet.
Att skadeståndet blev så högt motiveras med att kvinnan vid ung ålder förlorade 90 procent av sin arbetskapacitet, och gick miste om den lön hon förväntats tjäna in fram till pensionsålder.
Dessutom var det arbetsgivaren Fredericia kommun som rekommenderat vaccinering för kvinnans yrkesgrupp, och hon kände sig pressad att ta vaccinet.

Förklarad oskyldig efter 48 år i fängelse. När Glynn Simmons släpptes från fängelse i juli hade han suttit inne i mer än 48 år. Nu har 71-åringen även förklarats oskyldig till det rånmord i Oklahoma han dömdes för 1975.
Simmons och en annan man dömdes efter att en tonåring som skottskadades vid rånet pekat ut dem, vilket senare ifrågasatts. Båda har hävdat att de inte ens var i Oklahoma då.
– Det som har gjorts kan inte göras ogjort, men det kan gottgöras, säger Simmons om ett eventuellt skadestånd.

20-åring döms för balkongmord. En 20-årig man döms för mordet i Bromma tidigare i sommar där en man i 35-årsåldern sköts till döds på en balkong. Samtidigt befann sig två barn i lägenheten.
20-åringen döms till livstids fängelse för mordet. En pojke under 15 år bedöms också vara delaktig i mordet men kunde ej dömas på grund av sin låga ålder.
Enligt domen är det inte klarlagt vem som avlossade skotten, men tingsrätten anser att både 20-åringen och pojken deltagit i gärningen.
– En bevistalan är en särskild form av prövning som kan aktualiseras för den som är under 15 år. Resultatet av en bevistalan är att domstolen uttalar om den unge har begått brottet eller inte. Någon påföljd döms inte ut eftersom personen är under 15 år, säger rättens ordförande rådmannen Alexander Nilsson.

Sju personer åtalas för grova mutbrott. Åtalet består av bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri och grova bokföringsbrott.
En av de åtalade är en man som jobbat som chef på Akademiska sjukhuset och Karolinska sjukhuset och han misstänks för grovt tagande av muta i samband med inköp av bland annat röntgenutrustning, totalt 4,7 miljoner kronor från fem företag.
– Verksamhetschefen har bland annat genom att fakturera leverantörer för påhittade uppdrag, tagit emot pengar från företag under tiden han varit verksam på sjukhuset. Det är ovanligt att vi ser en chef i offentlig verksamhet som tagit emot mutor i den här omfattningen, säger Staffan Edlund, senior åklagare vid Riksenheten mot korruption, som leder förundersökningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.