Nyhetssammandrag lördag 23 december 2023

Publicerad 2023-12-23

USA återaktiverar bas från atombombningarna, skenande hästar skadade flera på Djurgården, stoppades av polis – misstänkt för åtta brott, kriminalvårdare odlade cannabis, drivmedelspriserna sjunker och tio män döms till fängelse för sexualbrott mot flicka.

USA återaktiverar bas från atombombningarna. USA:s flygvapen ska återuppta verksamheten vid en flygbas på ön Tinian i Stilla havet varifrån planen med atombomberna lyfte i andra världskrigets slutskede.
– Om du är uppmärksam de kommande månaderna kommer du att se att det händer saker, säger general Kenneth Wilsbach enligt CNN.
Basen övergavs 1946 och är nu övervuxen. USA dammar av den för att öka beredskapen inför en eventuell framtida konflikt med Kina, skriver CNN.
Tinian tillhör ögruppen Nordmarianerna och är amerikanskt territorium.

Skenande hästar skadade flera på Djurgården – man åtalas. Den 17 juni i år skadades flera personer när flera hästar skenade på Djurgården.
Nu åtalas en man i 55-årsåldern för framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada, grovt brott, rörande fyra personer.
– Mannen har agerat oaktsamt eftersom han inte har säkerställt att hästarna han ansvarade för inte kunde skena iväg på allmän plats. Oaktsamheten är grov då det har varit ett medvetet allvarligt risktagande vid hanteringen av djur som kan orsaka såväl livshotande som allvarliga skador på människor, säger extra åklagare Anna Meyrowitsch i ett pressmeddelande.
Tre av målsägandena i fallet är barn under fem år.
En man i 70-årsåldern blev livshotande skadad och har fått bestående men av händelsen. Bland annat fick han frakturer i ansiktet, svåra hjärnskador och en söndertrasad mjälte.

Stoppades av polis – misstänkt för åtta brott. Under natten stoppade en polispatrull en bilist i samband med att man kontrollerade en falskskyltad bil i Örebro.
Bilisten, en man i 40-årsåldern, misstänks nu för inte mindre än åtta olika brott.
Drograttfylleri, egenmäktigt förfarande, ringa märkesförfalskning, grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, olovligt brukande och för att ej ha stannat på polismans tecken.

Kriminalvårdare odlade cannabis – får sparken. En kriminalvårdare i Vänersborg har blivit av med jobbet efter att han åtalats för narkotikabrott.
Det hela uppdagades i samband med en brand i mannens bostad. Polis och räddningstjänst larmades till huset, och mannen berättade då att det på övervåningen fanns fyra cannabisplantor.
Polisen hittade vid en senare husrannsakan även torkad cannabis i glasburkar.
För poliserna uppger mannen att han odlar narkotikan själv för att slippa köpa av andra. Enligt åtalet hittades totalt drygt ett halvt kilo cannabis i mannens hus.
I samband med att mannen åtalades slöt han en överenskommelse med sin arbetsgivare Kriminalvården.
Han gick med på att omgående lämna sitt arbete och fick ett avgångsvederlag på drygt 160 000 kronor.

Drivmedelspriser sjunker. Den senaste veckan har priserna på diesel stigit. Men nu vänder det ner igen.
Under fredagen sänker mackarna priset på diesel med 20 öre litern till 22:71 kronor, enligt de rekommenderade priserna på bemannade stationer.
Samtidigt sänks priset på bensin med 15 öre till 18:49 kronor.

Tio män döms vid Stockholms tingsrätt till fängelse för flera sexualbrott mot en 16-åring flicka.
Brotten de döms för gäller bland annat våldtäkt, utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling och barnpornografibrott.
Männen döms till olika långa straff – allt mellan ett par månader upp till två år och sex månaders fängelse.
En av männen döms även för att ha utnyttjat ytterligare en 16-årig flicka sexuellt.
Männen döms också att betala skadestånd. Fem av de åtalade männen frias.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.