Nyhetssammandrag söndag 24 december 2023

Publicerad 2023-12-24

Fartyg tappade 46 containrar i havet, Ukraina sköt ner tre ryska bombplan, icke-strejkande medlemmar utesluts, man gripen i Solna för grov våldtäkt och SJ hotar med att sluta köra till Danmark.

Ett fartyg har tappat 46 containrar i havet utanför Nordjyllands kust. De driver just nu runt i vattnet längs kusten mellan Bulberg och Svinkløv, enligt danska försvaret rapporterar TT.
Andra fartyg i området har varnats om händelsen.
Vad som orsakat att lasten tappats är inte klarlagt ännu. Men stormen Pia som drog in över Sverige och Danmark de senaste dygnen tros vara en del av dramat.
Rederiet Mærsk, vars fartyg det handlar om, vill med hänsyn till sina kunder inte berätta vad som finns i containrarna.

Ukraina: Vi sköt ner tre bombplan. Ukrainas flygvapen uppger att man skjutit ned tre ryska bombplan av typen SU-34 i södra Ukraina i fredags, rapporterar AFP.
Kreml har inte kommenterat saken men ryska krigsbloggare skriver om förluster och att de sannolikt kan förklaras med att Ukraina skjutit ned planen med amerikanska luftvärnssystemet Patriot.

Icke-strejkande medlemmar utesluts. IF Metall har beslutat att utesluta medlemmar anställda vid Teslas verkstäder som inte deltagit i strejken mot bolaget.
– Man har helt enkelt arbetat på som vanligt trots pågående konflikt, säger IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson till Dagens Arbete.
Han vill inte säga hur många som utesluts eller vid hur många arbetsställen. IF Metall inledde strejken den 27 oktober eftersom Tesla inte vill teckna kollektivavtal.

Man gripen i Solna för grov våldtäkt. En kvinna har under natten utsatts för en våldtäkt i en bostad i Solna, norr om Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.
Den misstänkte gärningsmannen, en man i 35-årsåldern, har gripits.
– De var ytligt bekanta med varandra. På brottsplatsen har mannen hotat kvinnan med vad vi bedömer vara en kniv, säger Ola Österling vid Stockholmspolisen.
Mannen misstänks för grov våldtäkt.
– Våldtäkt är i sig ett grovt brott men detta rubriceras som grovt brott utifrån hänsynslösheten det skett på, och hotet som mannen har utövat mot kvinnan.
En offensiv polisinsats låg bakom gripandet, enligt polisen.
– Förundersökningsledaren och den insats som inleddes var offensiv, så de säkrade hela byggnaden, fick kontakt med målsäganden och kunde gripa den misstänkta i eller i anslutning till lägenheten, säger Ola Österling.

SJ hotar med att sluta köra till Danmark. Regeringen vill att det ska bli möjligt att återinföra id-kontroller på alla resenärer som åker in i Sverige. Men då kommer SJ att sluta att köra till Danmark, rapporter P4 Kristianstad.
SJ skulle bli ansvariga för att kontrollera att samtliga resenärer har giltiga id-handlingar, vilket de menar inte är möjligt:
– Vi var tydliga i vårt remissvar att vi inte kommer kunna ta ansvar för de id-kontroller utifrån det förslaget. Vi har varken den resursen eller kompetensen, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ till P4.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.