Nyhetssammandrag torsdag 28 december 2023

Publicerad 2023-12-28

Man vägrade vård och sköt mot polis, fängelse för tillverkning av termosbomber, allt fler ”vårdnadstvister” om husdjur, opium och heroin smugglas in i Indien med drönare och filmbolag stämmer biltvätt för Star Wars-plagiat.

Man vägrade vård och sköt mot polis. Polisen skulle överföra mannen från hans bostad till en vårdinrättning, men mannen vägrade att följa med.
– Den här mannen ville inte det och kvarblev i huset, vilket föranledde en större polisinsats för att få ut honom på ett säkert sätt, säger åklagare Eva-Lena Jansson till radiokanalen.
Polisinsatsen pågick från lunchtid på onsdagen till klockan halv tio på torsdagsmorgonen. Först då kunde mannen omhändertas.
Under insatsen fick grannar evakueras och delar av riksväg 66 stängas av. Ingen person ska dock ha kommit till fysisk skada i samband med händelsen.
Mannen har nu häktats misstänkt för mordförsök, sabotage mot blåljusverksamhet och framkallande av fara för annan, enligt P4 Dalarna.
Han erkänner att han har avlossat skott från sitt fönster och att han sköt ned en av polisens drönare, men nekar till brott.

Fängelse för tillverkning av termosbomber. Svartkrut, termosförpackningar och stålkulor – den unga Malmöbon hade en hel bombfabrik hemma.
Nu döms han till fyra års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Chattar där planer på att sälja termosbomber diskuterats avslöjade 19-åringen. Han greps i somras – bara timmar efter att polisen börjat sin avlyssning, och på så vis stoppades en misstänkt bombaffär, har Sydsvenskan tidigare rapporterat om.
Vid tillslaget var mannen på väg norrut i en bil – med fem kilo kaliumnitrat och ett kilo svavel i bagaget. I 19-åringens hem hittades ännu mer bombkomponenter – totalt skulle beslagets innehåll ha räckt till 50 hemmabyggda bomber.
En 38-åring som hjälpt 19-åringen, bland annat med att frakta explosiva ämnen i bil, döms även han till fyra års fängelse.

Allt fler ”vårdnadstvister” om husdjur. I en ny Novusundersökning framgår att sju procent av de konflikter som uppstår efter en separation handlar om just djuren, rapporterar SVT.
Undersökningen visar att mer än var tredje person (35 procent) tror att man kan ha delad vårdnad om ett husdjur – vilket inte stämmer.
– Den som köper, eller får djuret, är den som äger djuret rent juridiskt och därmed har rätt att behålla det vid en separation, säger Caroline Sörgjerd på Familjens Jurist.
Där märker juristerna av att det blir vanligare med konflikter om husdjur.
– Jag har varit med om många klienter som har varit bekymrade på grund av att de har husdjur tillsammans. Rent juridiskt räknas ett husdjur som en sak. Det är lite kontroversiellt eftersom i dagens Sverige så har djuren ganska hög status och så är det inte i resten av världen, menar Caroline Sörgjerd.

Opium och heroin smugglas in i Indien med drönare. Droger som smugglas in med drönare har blivit ett allt större bekymmer i den indiska delstaten Punjab, skriver The Guardian.
Bara i år har gränspolisen stoppat 90 drönare som flugit in över gränsen från Pakistan. Majoriteten av dem har burit på droger som opium och heroin i små påsar eller läskflaskor, och det handlar inte om några små mängder.
När The Guardian besöker området har en drönare med fem kilo heroin skjutits ner på ett risfält dagen innan. Sedan den första drönaren upptäcktes i området 2019 har det blivit det främsta sättet att bedriva droghandel mellan länderna, enligt gränspolisen.
– Det här är en ny domän för oss och det är verkligen en utmaning. Men jag tror att vi kommer att kunna begränsa det här drönarhotet nästa år, säger Atul Fulzele, generalinspektör för gränspolisen i Punjab.

Filmbolag stämmer biltvätt för Star Wars-plagiat. Walt Disneys produktionsbolag Lucasfilm stämmer den tematiska biltvätten ”Star Wash” i Santiago, Chile, för att ha plagierat Star Wars, rapporterar Reuters.
Personalen på ”Star Wash” är klädda som karaktärer från franchisen medan de tvättar bilar, vilket visats på filmer som spridits på sociala medier.
Ägaren Matias Jaras advokater säger att han mottog stämningen från Lucasfilm samtidigt som processen att registrera namnet hos INAPI pågick.
De säger att Lucasfilm vill blockera registreringen av namnet då varumärket kunde förväxlas med att vara associerat med dem. Men att de inte har väckt något problem med personalen.
Jara bestrider stämningen. Han menar att hans företag, som inspirerades av en familjetripp till en Disney-park, inte konkurrerar med Lucasfilms varumärke.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.