Nyhetssammandrag lördag 30 december 2023

Publicerad 2023-12-30

Rekordmånga skjutna saknade koppling till kriminalitet, åldring dömd för 20 år gammal barnvåldtäkt, misstänkta hundplågaren i Malmö anhållen, rysk raket över polskt territorium och fransk polis och militär mobiliserar inför nyår.

Rekordmånga skjutna saknade koppling till kriminalitet. Antalet utomstående som mördats i misstänkta gänguppgörelser når rekordhöga siffror 2023.
12 av de 53 personer som sköts till döds Sverige i år kan sakna kopplingar till gängkriminalitet, enligt nyhetsbyrån, som beskriver utvecklingen som en ny trend inom den organiserade brottsligheten.
Bakom siffrorna finns dels riktade attacker mot släkt och anhöriga till gängkriminella, dels flera dåd där en annan än den tänkta måltavlan tros ha dödats.
I år har misstagen varit fler och både offer och gärningsmän varit yngre.

Åldring dömd för 20 år gammal barnvåldtäkt. En man i 90-årsåldern har dömts för att ha våldtagit och sexuellt utnyttjat två barn.
Mannen döms till ett års fängelse för övergreppen, som begicks för drygt 20 år sedan i Dalsland, rapporterar P4 Väst.
Brotten anses grova enligt Vänersborgs tingsrätt, som också slår fast att mannen har haft en nära relation till de två flickor, yngre än tio år, som han förgrep sig på.
I domen skriver tingsrätten att mannens handlingar vanligtvis hade lett till sex års fängelse, men att straffet blir lindrigare på grund av hans höga ålder och dåliga hälsa.

Misstänkta hundplågaren i Malmö anhållen. Kvinnan som är misstänkt för att ha försökt skada djur i Malmö med degknyten och glasbitar har nu anhållits, uppger polisen.
Kvinnan är i 75-årsåldern och greps på bar gärning i torsdags, misstänkt för grovt förgöringsbrott. I hennes väska hittades glasbitar och degmassa.
Kvinnan förnekar brott och ska i förhör ha gett sin förklaring till det som hänt.
Sedan 2020 har så kallade ”hundbullar”, med glas- eller metallbitar i, lagts ut runt om i Malmö. Runt 160 anmälningar har kommit in sedan januari 2021. Det är oklart om den anhållna kopplas till de tidigare fallen, i nuläget utreds det som en isolerad händelse, skriver Sydsvenskan.
Polisen rubricerar det misstänkta brottet som grov förgöring, vilket betyder att någon avsiktligt sprider gift eller annat med avsikt att skada djur eller växter. Om brottet anses vara grovt har det en straffskala på minst ett halvår upp till högst sex års fängelse.

Rysk raket över polskt territorium. En rysk raket har korsat gränsen från Ukraina och tagit sig in på polskt territorium, uppger den polska armén. Raketen dök upp på en radar innan den försvann och har inte gått att hitta.
Enligt Sky News flög den fyra mil in i på polskt territorium innan den svängde tillbaka mot Ukraina.
– Det var intensiv beskjutning av ukrainskt territorium under natten och den här incidenten kopplas till det, säger överste Jacek Goryszewski i ett uttalande.
Nu har luftvärnssystemen satts i hög beredskap.
Enligt polska TV Republika pågår en sökinsats vid staden Hrubieszow i östra Polen. 200 poliser deltar i sökarbetet.
I november i fjol dog två polska medborgare efter att en raket slagit ner i den polska byn Przewodów.

Fransk polis och militär mobiliserar inför nyår. 90 000 poliser och militärer kommer mobiliseras i Frankrike inför nyår, inklusive 6 000 i Paris. Detta meddelade franska myndigheter under gårdagen, rapporterar CNEWS.
Inrikesminister Gérald Darmanin påminner att det råder ”hög nivå av terroristhot” och att landet även är placerat i ”terrorattack-nödläge”, den högsta nivån av vaksamhet.
Styrkorna kommer vara fullt mobiliserade under natten från söndagen 31 december till måndagen 1 januari 2024.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.