Nyhetssammandrag söndag 31 december 2023

Publicerad 2023-12-31

Hundratals fyrverkerilarm runt om i landet, två personer hittade döda utomhus i Stockholm, stor ökning av uppklarade gängbrott, man döms för att ha spårat exet med Airtag och nya lagar och regler som träder i kraft vid årsskiftet.

Hundratals fyrverkerilarm runt om i landet. Raketer som skjuts mot människor, hus och bilar – larm om fyrverkerier har strömmat in i hela Sverige.
Polispatruller runt om i Sverige har ryckt ut på hundratals larm om fyrverkerier och smällare i veckan. Ju närmare nyårsafton vi kommer, desto värre blir det.
I Göteborg leker ungdomar katt och råtta med polisen.
– De gömmer sig när vi kommer dit, och kommer fram när vi lämnat. Det finns allvarligare händelser som vi behöver lägga tid och resurser på, säger Caroline Karlsson, presstalesperson i region Väst.
Polisen uppmanar vuxna att inte köpa fyrverkerier till barn och betonar vikten av att hålla sig till de lagar som finns.
Samtidigt visar en granskning från SvD att minderåriga enkelt kan få tag på olagliga smällare genom öppen försäljning och tävlingar på TikTok.

Två personer hittade döda utomhus i Stockholm. Inom loppet av en timme hittades två personer döda i Stockholm. Båda personerna hittades av förbipasserande utomhus på lördagsmorgonen.
– Det stämmer att allmänheten har hittat två avlidna personer under förmiddagen. En i Bagarmossen i södra Stockholm och en i Frescatiområdet i norra Stockholm. Helt oberoende av varandra, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg.
I Bagarmossen hittade förbipasserande en död person i närheten av ett flerbostadshus vid niotiden på lördagen. Eftersom dödsorsaken är oklar har polisen inlett en förundersökning om mord.
– Där genomförs just nu en teknisk undersökning på plats, säger Rebecca Landberg.
Vid tiotiden hittade förbipasserande en avliden person i Frescatiområdet. Även där utreds dödsorsaken som mord eftersom dödsorsaken är okänd.
– Där ringde allmänheten in och sa att man hade hittat en person avliden utomhus. Där är tekniker på väg till platsen, säger Rebecca Landberg.

Stor ökning av uppklarade gängbrott. Under 2023 har uppklarningsgraden för gängkopplade brott ökat markant i Stockholm. Det uppger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschefen i Stockholm Syd, för SVT Nyheter.
Enligt honom har uppklarningen gått från knappt 20 procent till runt 80 procent. Det finns ingen exakt statistik, utan siffran baseras på polisens egna beräkningar om åtal och fällande domar.
Orsaken till förändringen är enligt Åkerwall bland annat det förändrade arbetssätt som våldsvågen inneburit: Fler ärenden utreds parallellt, i större arbetsgrupper med olika kompetenser. En annan förklaring är att gärningsmännen är yngre.
– De yngre utförarna gör fler klassiska fel, de lämnar fler spår efter sig, säger Åkerwall.

Man döms för att ha spårat exet med Airtag. En 31-årig man har dömts för olaga förföljelse efter att ha placerat en Airtag, ett slags sändare, på sin före detta flickväns bil.
Paret gjorde slut efter nio år tillsammans och när kvinnan upplyste mannen att hon inte ville ha kontakt med honom fäste han en gps-sändare, en så kallad Airtag, på kvinnans bil, skriver Skånska Dagbladet.
Enligt mannen gjorde han det för att han misstänkte att hon hade träffat någon annan.
Förutom att ha spårat kvinnan har han flera gånger brutit mot kontaktförbud, ringt henne ett otal gånger och närmat sig henne på olika platser mot hennes vilja. Kvinnan har uppgett att hon varit rädd för att mannen skulle skada henne och hon har fått bilen sönderslagen.
Han döms för olaga förföljelse till villkorlig dom med hundra timmars samhällstjänst. Han ska dessutom betala 42 000 kronor till kvinnan i skadestånd.

Nya lagar och regler som träder i kraft vid årsskiftet. Dagens Juridik har samlat några av de nya lagar och förordningar som träder i kraft imorgon.
Det rör bland annat skärpta straff för skjutvapen- och sprängmedelsbrott, större befogenheter för ordningsvakter, höjd skatt på alkohol, tobak och nikotin samtidigt som skatt på bensin och diesel sänks.
Ett axplock av nya lagar och förordningar som träder i kraft:

 • Höjd skatt på alkohol, tobak och nikotin
 • Ny lag och ny förordning om ordningsvakter
 • Skärpta straff för brott med skjutvapen och explosiva varor
 • Ny lag om frysning av tillgångar (sanktioner mot terrorism)
 • Höjd flygskatt
 • Sänkt skatt på bensin och diesel
 • Sänkt skatt på arbetsinkomster och pension
 • Höjd beloppsgräns för inkomst från samfällighet
 • Skyldighet att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten
 • Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifterna för 15-18-åringar
 • Justerad skatt på naturgrus och avfall
 • Avdrag för uthyrning av bostäder och förenklad beskattning av vissa fastighetsrelaterade inkomster
 • Matavfall ska sorteras ut separat
 • Kommunerna får ansvar för förpackningsinsamling
 • Producentansvar för däck
 • Tillfällig skrotningspremie för äldre bilar
 • Förstärkt reglering av valutaväxlare
 • Gränstullsamarbetet med Åland upphör
 • Nya regler för drönare
 • Digitala stämmor blir möjliga
 • Höjd gräns för ROT-avdrag

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.