Nyhetssammandrag tisdag 2 januari 2024

Publicerad 2024-01-02

Ung kvinna skadad av höbal, skola straffade barn med att stå ute i kylan, skottlossning mot flerfamiljshus och granat hittad av magnetfiskare.

En 18-åring kvinna som arbetade på en skola i småländska Ingelstad, fick en stor höbal över sig och skadades. Ambulans och polis kallades till platsen.
Kvinnan fördes till sjukhus för vård, skadeläget är dock inte offentliggjort. En utredning är pågående gällande hur olyckan kunnat inträffa. Polis har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada.

Det har framkommit vittnesmål om att en av skolorna i Gävle som är till för barn med intellektuella funktionshinder, har använt oacceptabla bestraffningsmetoder.
Det finns uppgifter om att barn tvingats avstå från mat och att de blivit utelåsta i kylan. Det ska även ha förekommit att de spänts fast med livrem. En utredning har nu inletts.
– Jag är chockad, det går mot allt jag tänker och tror på. Det är absolut inte metoder jag stöder på något sätt, säger Kristina Hjertberg, rektor för anpassad skola på Gävle kommun, till SVT Gävleborg.

Ett flerfamiljshus i Burlöv besköts av okända gärningsmän under natten till nyårsdagen. Misstänkta skotthål hittades vid 13-tiden och polis tillkallades som bekräftade att de var efter ett skjutvapen.
Polisen utreder nu om det finns någon måltavla i den aktuella byggnaden.
– Man tror att det har skett under natten. Ingen hörde skott för att det var fyrverkerier, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen Syd till Aftonbladet.

En så kallad magnetfiskare fick upp ett misstänkt farligt föremål från ett vattendrag i centrala Göteborg. Polis larmades och spärrade av området.
Nationella bombskyddet tillkallades och kunde konstatera att det sannolikt inte var en granat med så kallad splitterverkan, men att det ändå är att betraktas som farligt.
– Vi måste fortfarande undersöka det så därför har vi spärrat av. Men det är inget som har detonerat och ingen person har kommit till skada, säger polisen August Brandt, till Göteborgs-Posten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.