Nyhetssammandrag fredag 12 januari 2024

Publicerad 2024-01-12

Polis kastade in granat i fel lägenhet, man fick amputera ben efter ambulansmiss, läkare skrev ut dödlig dos till barn, krigsläge i Ecuador – fångvaktare hålls gisslan, mamma och barn dog – åt giftig svamp och skolbusschaufför blåste 2,94 promille.

Polis kastade in chockgranat i fel lägenhet. I november skulle polisen göra en husrannsakan hos en misstänkt person i en lägenhet i Järfälla.
Då krossade polisen fönstret och kastade in en så kallad distraktionsgranat, som ger ifrån sig ljud, ljus och tryck.
Dessvärre hos fel person. I lägenheten bor en kvinna som nu ersätts med 9 800 kronor för de skador på lägenheten och inredningen som granaten orsakade, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Man fick amputera ben efter ambulansmiss. En man tvingades amputera sitt ben efter att ambulanspersonal bedömt mannens smärta som ”muskelvärk”, skriver Gefle Dagblad.
Det var i februari i fjol som en man tillkallade ambulans på grund av smärta i vänster ben, visar Region Gävleborgs avvikelserapport.
Ambulanspersonalen bedömde smärtorna som ”muskulära” och gav mannen smärtstillande och åkte därifrån.
Dagen efter blev mannen sämre och sökte vård på sjukhus. Då kunde han inte längre stå på benet, hade förlorat känseln och kunde inte längre röra tår eller fotled.
Mannen hade drabbats av akut extremitetsischemi, kraftigt minskat blodflöde i benet, och trots åtgärder var mannen tvungen att amputera sitt ben.
Enligt vårdpersonal på sjukhuset hade mannens ben kanske kunnat räddas om han hade kommit in till sjukhuset tidigare.

Läkare skrev ut dödlig dos till barn. En läkare i Örnsköldsvik har fått sin legitimation återkallad efter att bland annat ha skrivit ut en dödlig dos medicin till ett barn.
Enligt omdömen från läkarens kollegor var hon oförmögen att utföra sitt arbete och beskrivs som ”ostrukturerad”, ”grovt oskicklig” och uppges ”i stort sett sakna förmåga att bedöma enkla sjukdomstillstånd och agera i basala akuta situationer”, rapporterar Örnsköldsviks allehanda.
År 2020 skrev hon ut en dödlig dos av det narkotikaklassade läkemedlet Targiniq, till ett barn som opererats för skolios, men medicinen hämtades inte ut, vilket troligen räddade barnets liv.
Hennes oförmåga inom yrket ska ha medfört säkerhetsrisker för de barn hon behandlade, enligt en utredning av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som återkallar legitimationen med omedelbar verkan.

Krigsläge i Ecuador – fångvaktare hålls gisslan. Soldater patrullerar gatorna i flera städer i Ecuador på grund av våldsvågen som sveper över landet.
President Daniel Noboa har utlyst undantagstillstånd.
– Vi strider mot narkotikaterrorism, säger han i en radiosänd intervju enligt The Guardian.
Enligt Ecuadors fängelsemyndighet hålls omkring 130 fångvaktare och andra anställda som gisslan. Det cirkulerar filmer, vars äkthet inte bekräftats, som visar hur fängelsepersonal dödas. Elva ur gisslan ska ha släppts.
President Noboa kommenterar filmerna i en radiointervju:
– De sprider de här bilderna för att skrämma allmänheten och för att få republikens president på knä, och det kommer inte att ske, säger han enligt The Guardian och tillägger, jag känner sympati med familjerna. Vi befinner oss i ett krigstillstånd och vi kan inte ge efter.
På onsdagsmorgonen uppgav polisen att minst 70 personer gripits.
Daniel Noboa har utlyst undantagstillstånd i 60 dagar och givit militären i uppdrag att slå ut de kriminella gängen.

Mamma och barn dog – åt giftig svamp. En 21-årig kvinna och hennes ettåriga dotter dog i slutet av augusti i Sjöbo kommun.
Den rättsmedicinska undersökningen, som nu är klar, visar att de dog efter att ha ätit giftig svamp, rapporterar Skånska Dagbladet, SKD.
– Det är en väldigt tragisk händelse. Vi betraktar det som ett olycksfall, säger Andreas Hermann, förundersökningsledare på polisen i Ystad, till tidningen.
Under samma period hade Hörby kommun lagt ut en text på sin hemsida om att undvika giftiga svampar i naturen.
”Att plocka svamp kan vara en avkopplande och rolig friluftssyssla, men det är inte riskfritt”, skrev kommunen på sin sajt, enligt SKD.
Vilken svamp de åt är dock inte helt fastslaget ännu. Däremot har Rättsmedicinalverket gjort en kemisk undersökning och har hittat den giftiga substansen Amatoxin i deras kroppar.

Skolbusschaufför blåste 2,94 promille. Den 21 maj förra året skulle skolelever i Malmö åka buss från Bunkeflostrand till Oxie. Samtidigt reagerade skolpersonal på att chauffören hade svårt att ta sig in i bussen och vinglade, rapporterar Sydsvenskan.
– Han lägger sig raklång i trappan i bussen och kryper mot förarsätet, säger en av de skolanställda i förhör som tidningen tagit del av.
Skolpersonalen såg till att barnen lämnade bussen och larmade 112. Men innan polis kom till platsen hade mannen lämnat och lyckats kollidera med en stillastående personbil.
När polis anlände visade blodprov att föraren hade 2,94 promille alkohol i blodet. De hittade även en flaska Jägermeister i chaufförens väska.
Skolbusschauffören hade under dagen gjort flera skolskjutskörningar men hållit igång strömmen i bussen för att slippa blåsa i alkolåset, skriver Sydsvenskan.
Han åtalas nu för grovt rattfylleri och smitning från olycksplats. Föraren berättar i förhör att han börjat dricka vid 11-tiden och erkänner att han kört minst en skolskjutsresa i berusat tillstånd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.