Foto AP/TT

Vår tids übermensch

Av Dick Sundevall 2024-01-12

Cirka sex miljoner judar mördades i Förintelsen. Även romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade nazisterna tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.

De tyska nazisterna såg sig själva och de ”rasrena” tyskarna som übermensch – övermänniskor. Och med det som grund ansåg man sig göra världen och tillvaron bättre genom att om möjligt utrota de ”orena” judarna, romerna och andra. Därmed kunde man ideologiskt försvara de folkmord som genomfördes.

Det var naturligtvis fruktansvärt och något vi aldrig ska glömma, även om det nu är 80 år sedan. Men – kan det försvara vad den nuvarande högerextrema regeringen i Israel gör? Det som av många har betecknats som just folkmord.

Just nu är det förhandlingar i Internationella domstolen i Haag. Det är Sydafrika som anklagat Israel för att det som pågår i Gaza är folkmord. Det återstår att se om det kommer att resultera i en rättegång:

– Det förutsätter att domstolen tror att man fortsatt kommer ha jurisdiktion, alltså befogenheten att utöva rättskipning och att döma. Det tror jag att de kommer att finna att de har, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

I Sydafrikas anklagelser mot Israel citerar man FN:s generalsekreterare, António Guterres, som under en presskonferens den 22 december sa att:

”Veteraner inom humanitärt stöd som har tjänstgjort i krigszoner och katastrofer runt om i världen – människor som har sett allt – berättar att de inte har sett något liknande det de ser idag i Gaza.”

Man pekar också på de höga dödstalen i Gaza och skriver att över 21 100 palestinier rapporteras ha dödats varav över 7 700 barn. Samtidigt hävdar man att det inte finns någon säker plats i Gaza och att invånarna utsätts för bombardemang både i sina hem men även på ställen där man sökt skydd, så som sjukhus, skolor och religiösa byggnader.

Därtill konstateras att 1,9 miljoner palestinier, vilket utgör 85 procent av befolkningen i Gaza, har tvingats på flykt från sina hem.

Det är att observera att ovanstående siffror redan är ”gamla”. När jag skriver det här har antalet dödade ökat. De israeliska bombningarna pågår dag ut och dag in.

När man skriver om de massiva bombningarna över Gaza som i huvudsak dödar och skadar civila bemöts man ibland med att det är antisemitism. Alltså rasism riktat mot judar.

Men majoriteten av världens judar bor inte i Israel och är alltså inte israeler och alla i Israel har inte röstat fram den nuvarande högerextrema regeringen.

Vad denna regering säger och gör måste naturligtvis kunna granskas och kritiseras. Den är inte fridlyst för att den består av judar.

Visst ska Hamas blodiga terrordåd fördömas. Tveklöst är det så. Men det måste finnas proportioner vad gäller att försvara sig.

Det är i krig som i vår vardag. Vi medborgare liksom i de flesta länder har nödvärnsrätt – alltså vår rätt att försvara oss, vår familj och vår egendom. Men det finns tydliga gränser för denna rätt.

Om någon skadar eller dödar någon i din eller min familj så har vi naturligtvis inte rätt att därmed ta död på gärningsmannen, hela hans familj och därtill hans släkt, vänner och grannar.

Visst finns det antisemitism och på senare tid har den visat upp sitt fula tryne. I befogade demonstrationer riktade mot den israeliska regeringen och militärens urskillningslösa dödande, har det tyvärr funnits inslag av ren rasism i form av generellt judehat – även om inte demonstrationerna som helhet har stått för denna rasism.

För 80 år sedan utsatte Nazityskland miljoner och åter miljoner judar för folkmord. Nazisterna såg sig som übermensch och agerade utifrån det.

Det oerhört sorgliga i det som nu sker i Gaza är att det nu är en judisk regering och judiska soldater som agerar übermensch med rätt att döda och skada alla de stöter på i Gaza.

Inte minst visade det sig i all sin hänsynslöshet när tre judar ur gisslan hade lyckats fly och tog sig till fots mot Israels gräns. De hade inga vapen, bara överkroppar och viftade med en provisorisk vit flagga – varvid de sköts ihjäl av israeliska soldater.

Förklaringen efteråt var att de israeliska soldaterna trodde att de tre männen var palestinier. Så palestinier som är obeväpnade och viftar med en vit flagga, är det tydligen helt i sin ordning att skjuta ihjäl.

Folkmord är ett ord man ska vara försiktig med – men nog blir det för varje dag alltmer befogat att använda just begreppet folkmord om den urskillningslösa slakt av tiotusentals civila palestinier, varav tusentals barn, som nu pågår i Gaza.

Det om något kan komma att resultera i en ökad antisemitism.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.