Nyhetssammandrag måndag 15 januari 2024

Publicerad 2024-01-15

Blev suicidal efter att ha sökt stöd hos nyandliga rörelsen, snöbollskastande barn skapar oro i Stockholm, fem döda i Engelska kanalen och gisslantagna fångvakter i Ecuador fria.

Blev suicidal efter att ha sökt stöd hos nyandliga rörelsen. ”Emma” sökte meningen med livet i nyandliga rörelsen ”Love and light”.
Men den onlinekurs hon trott skulle röra självutveckling, handlade istället om att rensa ut ”negativa energier”, säger hon till TV4:s Kalla Fakta som granskat rörelsen.
– Jag fick höra att jag hade en mörk entitet i mig som ville skada min man och mina barn, genom att ta deras ljus.
Emma drabbades av självmordstankar, självskadebeteende och panikångest som hon kämpar med fortfarande i dag, säger hon till kanalen.

Snöbollskastande barn skapar oro i Stockholm. Stockholm ökar närvaron av fältassistenter i stadsdelen Vasastan.
Anledningen är att flera invånare under de senaste månaderna har utsatts för snöbollskastande ungdomsgäng, rapporterar SVT Nyheter och P4 Stockholm.
För SVT berättar Anela Toskic hur fem pojkar – uppskattningsvis i tolvårsåldern – från en höjd i Vasaparken kastade en hård isboll mot den barnvagn hennes ettåriga dotter Beatrice befann sig i.
– Tack och lov var suffletten neddragen. Jag vågar inte tänka på hur det hade kunnat sluta om den inte var det, och om vi befunnit oss två centimeter in till vänster, säger Toskic.
Karina Karlström, kommunikationsstrateg på Norra innerstadens stadsdelsförvaltning, meddelar SVT att de snöbollskastande gängen ännu inte har påträffats.

Fem döda i Engelska kanalen. Fem personer har omkommit när de i minusgrader försökte nå Storbritannien via Engelska kanalen från norra Frankrike, uppger den franska sjöfartsmyndigheten.
Enligt myndigheten räddades fler än 30 människor, inklusive barn, och fördes till ett härbärge i Calais, men anonyma källor hävdar att det ska röra sig om det dubbla.
Gruppen migranter försökte nå ett fartyg utanför den franska semesterorten Wimereux när deras båt fick problem runt två på natten.
Besättningen på ett franskt bogserfartyg gick till undsättning när de såg ”medvetslösa och livlösa” människor i vattnet. Temperaturen i vattnet uppskattas ha legat kring nio grader.
Myndigheterna har inlett en brottsutredning gällande dråp. I fjol miste tolv personer livet när de försökte korsa kanalen, enligt myndigheter.

Gisslantagna fångvakter i Ecuador fria. Myndigheterna i Ecuador uppger att de lyckats kväsa ett omfattande uppror i sju fängelser i lika många städer och befria över 150 fängelsevakter samt ytterligare ett tjugotal fängelseanställda som hållits som gisslan i fem dagar. Det rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE.
En fängelsevakt ska ha dött i en skottlossning i fredags. Tre fångar har dött under våldsamheterna.
Det var landets president Daniel Noboa som kom med beskedet i sociala medier under lördagskvällen, lokal tid.
Upploppen i fängelserna är en del i våldsamheterna i landet den senaste tiden. I veckan stormade beväpnade män en tv-station i staden Guayaquil mitt i en sändning, något som fick regeringen att förklara krig mot de grupperingar männen skickats ut av.
Och dagarna före det hade en ökänd och på pappret hårdbevakad narkotikaboss Adolfo ”Tito” Macías, lyckats försvinna ur fängelset där han satt av ett långt straff.
Händelsen fick presidenten att utlysa undantagstillstånd.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.