Nyhetssammandrag tisdag 16 januari 2024

Publicerad 2024-01-16

Tullpersonal ska få bära tjänstevapen, bankman misstänkt för mångmiljonbedrägeri, allt fler hundar överges, åldringar lurade på värdesaker av falsk vårdpersonal och drogade ryssar utför självmordsdåd.

Tullpersonal ska få bära tjänstevapen. Tullverket har beslutat att den uniformerade personalen som arbetar med kontroller vid landets gränser ska kunna vara beväpnad med tjänstepistol.
Det framgår av den redovisning om beväpning och annan skyddsutrustning som Tullverket överlämnade till regeringen igår.
– Vi gör allt fler stora narkotikabeslag och möter idag oftare kriminella med stort våldskapital i vårt arbete vid gränsen. Den senaste tidens utveckling med allt grövre kriminalitet har gjort att vi måste skapa tryggare arbetsförhållanden för våra anställda som arbetar i kontrollverksamheten, säger generaltulldirektör Charlotte Svensson.
Ett exempel på när beväpning kan vara aktuell är om underrättelser eller förhandsinformation indikerar att en situation kan bli särskilt riskfylld. Det blir Tullverkets kontrollavdelning som får bedöma när pistolbeväpning är motiverad.
Det kan dock dröja innan förändringen genomförs fullt ut, eftersom utrustning behöver köpas in och personalen utbildas. Tidigare har bara civilklädd tullpersonal som arbetar exempelvis spaning och husrannsakningar varit beväpnad.

Bankman misstänkt för mångmiljonbedrägeri. En tidigare banktjänsteman på Ålems Sparbank i Småland misstänks ha fört över närmare 13 miljoner kronor av kunders pengar till egna konton.
Nu åtalas han för 17 grova bedrägerier, rapporterar lokala medier. Pengarna ska ha kommit från både bankkunder och dödsbon.
De olovliga överföringarna han åtalas för ska ha gjorts mellan åren 2017 och 2022.
Åklagaren yrkar på att mannen i andra hand ska dömas för dömas för grov förskingring alternativt grov trolöshet mot huvudman.

Åldringar lurade på värdesaker av falsk vårdpersonal. Tre äldre personer, alla över 95 år, blev lurade av falsk vårdpersonal som besökte deras hem, skriver Aftonbladet.
Brotten ska ha skett den 12 och 13 januari i Häggvik, Stockholm.
Enligt polisen fick samtliga samtal från en man som utgav sig för att vara från vården och berättade att deras inlämnade provsvar inte var bra.
Mannen ska sedan ha åkt till deras bostäder och lurat dem att lämna ifrån sig sina kontokort, kontanter och guldsmycken.
– Vi kan inte vara säkra på att det är samma man som varit hos de olika brottsoffren, säger Towe Hägg vid polisens bedrägerisektion.

Allt fler hundar överges. Pressen på hushållens ekonomi märks nu i att fler hundar överges eller lämnas in till Hundstallet. Det eftersom deras ägare inte har råd att behålla dem, rapporterar TV4 Nyheterna.
På ett år har antalet hundar på organisationens tre anläggningar stigit med 200 till 800.
– Det svider i plånboken. Jag märker att det inte är lika många som har råd att ha hund längre, säger hundägaren Isabelle Börjesson till kanalen.

Drogade ryssar utför självmordsdåd. Ryssland ger sina soldater narkotika för att få dem att utföra vad som i praktiken blir självmordsattacker vid fronten, hävdar Ukrainas generalstab i sin dagliga krigsuppdatering.
Det ska handla om minst sju olika substanser som gör att brukaren inte känner ”rädsla för skada eller död”.
Soldaterna som får ämnena ”accepterar lättare” att utföra självmordsartade uppdrag, enligt rapporten.
Å andra sidan har uppgifterna om denna taktik nu spridit sig inom den ryska armén, så många soldater vägrar delta, heter det.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.