Nyhetssammandrag onsdag 17 januari 2024

Publicerad 2024-01-17

Kvinna fick bröstet bortopererat efter vårdmiss, var tredje gängkriminell har företagskoppling, skolfacket slår larm om hotfulla föräldrar, böter efter att ha filmat trafikolycka och kenyansk sektledare åtalas för terror och hundratals mord.

Kvinna fick bröstet bortopererat efter vårdmiss. En kvinna i Västerbotten fick en del av sitt bröst bortopererat, då cancer misstänktes.
Det visade sig senare att kvinnans provsvar förväxlats med en annan kvinnas, rapporterar SVT.
Vårdmissen drabbade de två kvinnorna, som båda fick fel besked om sina undersökningar, efter en förväxling som råkat ske inne på laboratoriet.
– Patienten fick fel besked. Hon opererades, som det visade sig i onödan, säger chefsläkare Bengt Andersson från Region Västerbotten, till SVT.
Den ena kvinnliga patienten fick ett besked om att hennes cellförändringar var ofarliga. Samtidigt som den andra kvinnan fick veta att cancern var elakartad, och hon opererades för att ta bort förändringarna, trots att detta då gällde den första patienten.
– Vi har vidtagit åtgärder för att det inte ska upprepas, säger chefsläkaren.
Region Västerbotten har utrett händelsen som nu anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) enligt lex Maria.

Var tredje gängkriminell har företagskoppling. En tredjedel av personerna från den organiserade brottsligheten i Sverige har haft en koppling till näringslivet. Det visar en ny rapport från Stockholms Handelskammare.
Amir Rostami, en av rapportens författare och professor i kriminologi, uppger för SvD Näringsliv att personerna i kartläggningen har ett starkt företagsengagemang.
– De sitter i styrelser som ordförande, medlem eller suppleant.
I studien ingår runt 12 700 personer som av polisen bedömts ingå i den organiserade brottsligheten mellan 1995 och 2016. Av dem har 34 procent varit eller är engagerade i företag.
I rapporten står att den organiserade brottsligheten ”hittat sin guldkalv” i näringslivet och att den sker inom en mängd branscher.
– De negativa konsekvenserna blir i förlängningen systemhotande, säger Fredrik Erfelt, näringspolitisk på Stockholms Handelskammare, till TV4 Nyheterna.

Skolfacket slår larm om hotfulla föräldrar. De senaste tio åren har hot och våld mot rektorer femdubblats, rapporterar P4 Stockholm.
I en undersökning som fackförbundet Sveriges skolledare gör årligen får 11 000 medlemmar svara på om de utsatts för hot och våld de senaste 12 månaderna.
Den kategori som ökar mest är otillbörligt gynnande från vårdnadshavare. Där har det gått från 1-2 procent till 30 procent på tio år.
– Det är en mycket oroande utveckling vi ser. Attityden till skolan är mer som att gå in i en butik och köpa en vara, säger förbundsordförande Matz Nilsson till P4 Stockholm.
Det kan handla om föräldrar som vill ändra betyg, behovsanpassning eller klassindelning.

Böter efter att ha filmat trafikolycka. Ett tiotal bilister har fått böter i samband med en trafikolycka på E20 i höjd Marieberg i Örebros kommun.
Anledningen till att bilisterna bötfällts är att de använde mobilen samtidigt som de körde.
”De åkte förbi olycksplatsen och filmade eller fotograferade”, skriver polisen på sin hemsida.
Bötesbeloppet för otillåten mobiltelefonanvändning är 1500 kronor.

Kenyansk sektledare åtalas för terror och hundratals mord. Den självutnämnde kenyanske pastorn Paul Nthenge Mackenzie kommer att åtalas tillsammans med 94 andra personer för terrorism och mord på över 400 personer.
Fallet uppdagades under förra våren när polisen räddade 15 utmärglade församlingsbor från Mackenzies kyrka i Kilifområdet i sydöstra Kenya.
En sökinsats ledde till en skog med hundratals gravar. När kropparna obducerades visade de tecken på svält och strypning.
Överlevare berättade för polisen att pastorn hade uppmanat anhängare till gruppen att fasta till döds innan jorden skulle gå under, så att de kunde ”möta Jesus”.
Inledningsvis behandlade polisen en majoritet av de åtalade som brottsoffer. Men under utredningens gång upptäcktes att många av de misstänkta brottsoffren hade låtit sina egna barn dö.
Några av dem uppgav även falska identiteter och lät bli att berätta för myndigheterna om sina barn, skriver BBC.
Den självutnämnde pastorn har förnekat allt ansvar för dödsfallen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.