Nyhetssammandrag torsdag 18 januari 2024

Publicerad 2024-01-18

Tonåringar överdoserade på vapes, 3D-printade vapen ökar, ”polisstudent” bluffade sig med på ambulansutryckningar, metoder som ska hjälpa unga kriminella används inte och dansk polis stängde Paludans sajt.

Tonåringar överdoserade på vapes. Fyra tonåringar under 15 år har under veckan förts till sjukhus i Sundsvall efter att de fått misstänkta överdoser, skriver polisen på sin hemsida.
Ungdomarna hade rökt elektroniska cigaretter, även kallade vapes, och polisen misstänker att det varit något okänt innehåll i e-cigaretterna, eventuellt någon drog.
”Polisen vill med anledning av detta vädja till ungdomar att vara oerhört försiktiga och inte ”testa” dessa vapes. Till föräldrar önskar vi att man har en dialog med sina barn för att upplysa dem om att det är förenat med stora risker att röka från vapes, då det inte alltid med säkerhet går att veta vad de innehåller”, skriver polisen.

3D-printade vapen ökar. Vapen i plast som tillverkats i 3D-skrivare förekommer allt oftare i brottsutredningar.
Nu varnar polisen för att de olagliga vapnen, som saknar serienummer, inte går att knyta till en tillverkare.
– Det är svårt att se var dessa vapen tillverkas. Vi vet inte om de har gjorts inom landet eller importerats utifrån, säger kriminalinspektör Johan Gustafsson till Svenska Dagbladet.
Enligt honom finns tecken på att kriminella svenska gäng har startat egen produktion av 3D-vapen. För kriminella har vapnen flera fördelar: Förutom att de är svåra att spåra är det också billiga och lätta att göra sig av med.
Under 2023 fick Nationellt forensiskt centrum in 29 stycken 3D-vapen, vilket är mer än en hundraprocentig ökning jämfört med 2022.

”Polisstudent” bluffade sig med på ambulansutryckningar. Mannen påstod att han studerade på polisutbildningen – och bad om att få göra studiebesök på ambulansstationen i Kalmar.
Flera gånger lyckades han bluffa sig med på ambulansutryckningar, fast syftet egentligen tycks ha varit att stjäla utrustning, rapporterar P4 Kalmar.
Mannen har tidigare via samma förfarande stulit kommunikationsapparater hos räddningstjänsten i Ystad. För den stölden har mannen åtalats, och rättegång väntar inom kort.

Metoder som ska hjälpa unga kriminella används inte. Många barn och unga som bedöms ha hög risk för att begå brott får inte rätt hjälp från socialtjänsten, visar en kartläggning från Ekot.
Enligt en enkät som radion skickat ut till Sveriges kommuner – som drygt 80 procent besvarat – erbjuder var femte kommun ingen av de metoder som Socialstyrelsen rekommenderar.
Många kommuner ger i stället insatser som saknar vetenskapligt stöd, enligt Ekot. I vissa fall kan de metoderna ha rakt motsatt effekt, säger Martin Bergström, forskare vid socialhögskolan på Lunds universitet.
– Om du kommer och du ber om hjälp så kan ju inte samhället erbjuda någonting som förvärrar situationen för våra familjer, det tycker jag är en stor risk, säger han.

Dansk polis stängde Paludans sajt. Danska polisen stängde under gårdagen ner högerextrema Rasmus Paludans sajt Frihedens Stemme efter att han publicerat hela åtalet om Emilie Meng, skriver Ekstrabladet.
I Danmark har media rätt att ta del av åtal, men inte sprida dem vidare och bara för att använda uppgifterna i journalistiskt arbete.
Det innebär att Paludan har begått ett brott när åtalet lagts ut och riskerar upp till tre års fängelse. Själv nekar Paludan till brott.
– Vi tycker inte att polisen ska diktera när det är lämpligt att publicera uppgifter om ett brott. Det måste pressen avgöra, säger han till Ekstrabladet


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.