Nyhetssammandrag söndag 21 januari 2024

Publicerad 2024-01-21

Få sexualbrottslingar får behandling i anstalt, rätt att tvångsomhänderta hemmasittare, Finlands första dickpic-dom och koreansk polischef åtalas efter Halloween-katastrof.

Få sexualbrottslingar får behandling i anstalt. Bara 40 procent av dömda sexualbrottslingar påbörjar det behandlingsprogram som Kriminalvården ska erbjuda i fängelset för att minska risken för återfall. Det rapporterar TV4:s Kalla fakta.
Än färre dömda slutför programmet. Enligt den senaste siffran, från 2022, rör det sig endast om 27 procent.
Förklaringen till de låga siffrorna är att intagna flyttas mellan olika fängelser och att vissa anstalter inte erbjuder behandlingen.
Forskare varnar för att risken för återfall är större bland de som inte genomgått behandling.
– Det är inget mirakelmedel, men behandling har betydelse, säger kriminologidocenten Lena Roxell.

Rätt att tvångsomhänderta hemmasittare. Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att det var rätt att tvångsomhänderta en pojke som varit hemmasittare under två år.
Pojken, som var 15 år vid tillfället, hade dessutom isolerat sig från familjen och bland annat tagit bort dörrhandtaget till sitt rum, rapporterar flera medier.
Titti Mattsson som är professor i offentlig rätt vid Lunds universitet tycker att domen är problematisk på flera sätt.
Domen legitimerar att tvångsomhänderta ungdomar som inte går till skolan enligt LVU, säger hon till Ekot.
– Det kan förhindra självmord och våld i hemmet, men frågan är vad det hjälper för personer med den typen av socialt nedbrytande beteende.

Finlands första dickpic-dom. Finland har för första gången dömt en man för att ha skickat oönskade bilder på sitt könsorgan, så kallade dickpics, rapporterar Helsingin Sanomat.
Mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha skickat flera bilder på sin penis, och även meddelanden av sexuell natur, till en kvinnlig chef. Domen blir motsvarande drygt 105 000 kronor i dagsböter.
Att skicka oönskade penisbilder blev olagligt i Finland i början av 2023. Brottet likställs med sexuellt ofredande.

Koreansk polischef åtalas efter Halloween-katastrof. Polischefen i Sydkoreas huvudstad Seoul har åtalats för försummelse i tjänsten efter katastrofen då över 150 personer miste livet när kaos uppstod i trånga gränder under ett Halloweenfirande.
Omkring hundratusen personer hade samlats i Seouls nöjeskvarter Itaewon för att fira Halloween den 29 oktober 2022, den första publika tillställningen efter pandemin i landet, när katastrofen inträffade.
Folk började rusa i olika riktningar och folkmassan trängdes in i smala gränder utan möjlighet att komma undan trycket.
Enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten vidtog inte polischefen Kim Kwang-ho nödvändiga säkerhetsåtgärder, som att sätta in tillräckligt med polisresurser den aktuella dagen.
Åklagarna tillägger att risken för katastrofen bör ha kunnat förutsetts.
Rättsprocesser pågår samtidigt mot två lokala polischefer som åtalades förra året.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.