Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery / TT

Opålitlige Kristersson

Av Anders Cardell 2024-01-22

Ulf Kristersson valde nyligen att uppmana Sveriges befolkning att vara beredda att strida för sitt land. Det är en rimlig uppmaning, det är en statsministers ansvar att gå ut med en sådan uppmaning om man anser att det föreligger ett aktuellt krigshot.

Det som gör hans uttalande problematiskt är att vi har begåvats med en statsminister som vid upprepade tillfällen visat att han varken är trovärdig eller pålitlig.

Kristersson har gjort sig känd för att bryta löften med förintelseöverlevare, berika sig själv på bekostnad av utsatta kvinnor i behov av boende och uppvisat en exceptionell omdömeslöshet genom att göra sig onåbar i anslutning till att Sveriges medborgare delgetts information som motiverat hans närvaro.

Utöver hans tidigare fadäser har Kristersson nyligen gått ut offentligt och deklarerat att en del av landets befolkning inte är lika motiverad som andra delar av befolkningen när det gäller att skydda Sverige i händelse av krig.

Det är svårt att tänka sig att en statsminister har så exceptionellt dåligt omdöme att han gör ett sådant utspel samtidigt som han uppmanar svenska folket att förbereda sig för krig.

Det måste handla om att Kristersson precis som sina vänner i Sverigedemokraterna ser politiska vinster med att ännu en gång, demonisera människor med bakgrund från andra länder.

Till Kristerssons besvikelse finns det flera rapporter som visar att hans påstående är falskt, vilket ytterligare blev bekräftat av bland andra Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket samt Christoffer Wedebrand som är analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Om Kristerssons påstående vore sant skulle uttalandet fortfarande varit högst olämpligt, i en tid när man behöver ena befolkningen.

Förmodligen anser Kristersson och den nuvarande regeringen att de tjänar på att göra som många auktoritära ledare gör när deras politiska stöd sviker, dvs att måla upp en grupp som ett hot mot resten av befolkningen.

Hur man kan agera så cyniskt eller omdömeslöst i anslutning till att man presenterar ett krigshot är helt obegripligt.

Kristerssons prat om den svenska försvarsviljan för tankarna till en nyligen genomförd läsarundersökning som utförts av en organisation som ofta beskrivit sig själva som ”Sveriges försvarare”.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som organisationen heter, genomförde nyligen en undersökning där de frågade drygt 1500 av deras läsare om de skulle välja fängelse eller krigsplacering om Sverige skulle hamna i krig.

Resultaten visade att en majoritet skulle välja fängelse vid ett eventuellt krig.

Vissa deklarerade även att de skulle se ett ryskt maktövertagande som någonting positivt.

Den känsla man får när Ulf pratar om människors försvarsvilja, får en att tänka på NMR´s syn på sig själva som ”Sveriges försvarare”.

Om man analyserar Ulfs tidigare gärningar finns det ingenting som talar för att han är en person att lita på i ett skarpt läge.

Om man gör en kvalificerad gissning om vilka som faktiskt kommer stå kvar vid ett riktigt angrepp kommer det sannolikt inte vara svenskar som är bosatta i Spanien eller Thailand.
Det kommer inte vara människor som har ekonomiska förutsättningar som gör att de kan placera sina familjer i andra länders trygga förvar.

Det kommer tvärtom att vara personer som går till arbetet varje dag under mindre förmånliga former och utför de uppgifter som krävs för att samhällsmaskineriet ska fungera.

En stor del av dessa människor kommer ha bakgrund från ett annat land.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.