Nyhetssammandrag onsdag 24 januari 2024

Publicerad 2024-01-24

Multiverktyg med kniv tillåts av HD, 15-åringar knivrånade och nertvingade i källare, misstänkt mordbrand på Värmdö, stor polisinsats vid Irans ambassad och rånarjakt med helikopter.

Vad som utgör brott mot knivlagen har nu tydliggjorts av Högsta domstolen (HD). Tidigare har såväl polis som åklagare och domstolar sagt att i princip alla innehav av kniv, multiverktyg med kniv och dylikt är straffbart.
En 16-åring som hade ett multiverktyg i handsfacket av sin A-traktor dömdes av både tingsrätt och hovrätt för brott mot knivlagen.
Den dömdes förklaring att det var ett verktyg som behövdes för händelse av haveri, godtogs inte med motiveringen att det inte var ett giltigt skäl.
HD tog dock upp fallet och friade ynglingen samtidigt som man klargjorde vad som ska gälla för innehav, bland annat fastställs att ”innehav av en kniv i en verktygslåda i bagageutrymmet i normalfallet ska anses som befogat”, något som tidigare alltså varit straffbart.

Två pojkar i 15-årsåldern blev misshandlade och rånade av ett flertal ungdomar i Göteborg. Brottsoffren tvingades under knivhot ner i en källare där de misshandlades och rånades på bland annat sina kläder.
Ingen misstänkt greps i samband med brottet, men det finns ett flertal övervakningskameror i området som gör att polisen hoppas kunna identifiera de skyldiga som är misstänkta för grovt rån, grovt övergrepp i rättssak, olaga frihetsberövande samt grovt olaga hot. Pojkarna skadades endast lindrigt.

En brand utbröt i en villa i Värmdö som ligger öster om Stockholm. När räddningstjänsten kom fram till adressen så var bostaden övertänd. Därmed fokuserade man endast på att kontrollera branden så den inte spred sig.
Villan ska ha varit tom vid brandtillfället. Fram till dess att brandorsaken kan identifieras så är brottsrubriceringen mordbrand.

 Under tisdagen tog sig ett flertal personer in på Irans ambassad som är belägen på Lidingö strax utanför Stockholm.
En stor polisinsats inleddes då man inte visste hur stor hotbilden var. Vad som låg bakom intrånget och om de varit inne i själva byggnaden är ännu oklart. En förundersökning om olaga intrång har inletts.
– Det är mellan 10-12 personer. Alla har förts ut från området nu, säger Nadya Norton, presstalesperson på Stockholmspolisen, till TV4 Nyheterna.

 Ett misstänkt personrån i Råcksta, i nordvästra Stockholm medförde ett stort polispådrag där även en helikopter deltog i sökandet.
En person uppgav att han blivit hotad med en pistol av två gärningsmän och under rånet blev han bunden och inlåst i en bil. Ingen har ännu gripits.
– Det finns fler brottsrubriceringar i detta fall, men jag kommer inte gå in närmare på vilka det är i nuläget. Vi letar efter den eller de som utfört personrånet, säger polisen Nadya Norton till Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.