Nyhetssammandrag fredag 26 januari 2024

Publicerad 2024-01-26

Fyra döda personer hittade i Norge, knivhuggning i norsk moské, döms för mordförsök i hovrätten efter friande dom i tingsrätten, förundersökning läggs ner mot polis som sköt misstänkt och mordbrand i Uppsala.

Norsk polis larmades till staden Nes, öster om Gardermoen flygplats. Fyra personer från samma familj hittades döda.
Två mördade var systrar, 24 respektive 30 år gamla. En flicka på 10 månader hittades också, hon var dotter till äldsta systern.
Den fjärde dödade var fadern till systrarna, som tros ha begått morden och sedan tagit sitt eget liv.
– De sköts alla tre till döds. Skottskador är också orsaken till mannens död, säger Oslopolisens utredare Grete Lien Metlid på en presskonferens i Oslo på torsdagen.

Under torsdagen blev en man knivhuggen i en moské i Norges huvudstad Oslo. En misstänkt greps på brottsplatsen och kniven som användes vid överfallet hittades och togs i beslag.
Motivet till attacken uppges ha varit en personlig konflikt mellan offer och gärningsman.
Det handlar enligt polisen alltså inte om ett hatbrott. Brottsoffret togs till sjukhus för vård, men uppges inte ha blivit allvarligt skadad.

I december 2022 öppnade en gärningsman eld på en restaurang i Huddinge. Två oskyldiga personer skadades.
De som var de egentliga måltavlorna hade redan lämnat platsen. Två person åtalades i tingsrätten, bägge friades.
Åklagaren överklagade en av de friande domarna och nu har hovrätten ändrat den friande domen, och utdelar 17 års fängelse.
– Hovrätten gör delvis en annan värdering av vissa enskilda bevis än tingsrätten. Men det är framför allt den samlade styrkan av all presenterad bevisning som vi menar gör att det är visat att mannen har deltagit i skjutningen, säger rättens ordförande Sven Jönson i ett pressmeddelande.

I början av januari sköts en misstänkt man av polis i Jönköping. Polis tillkallades till en adress där en man med stickvapen hade betett sig hotfullt.
När patrullen skulle gripa den misstänkte så gick han till attack. Två poliser skadades, en av dem livshotande.
Den 35-årige gärningsmannen sköts av polis i benet vid ingripandet. En förundersökning inleddes, den har nu lagts ner efter att åklagaren bedömt att skottet var försvarligt.

En brand utbröt i ett flerfamiljshus i Eriksberg i Uppsala. Räddningstjänsten evakuerade flera närliggande lägenheter.
En person togs till sjukhus, hur allvarligt skadad personen är har inte offentliggjorts. Polisen misstänker att branden var anlagd, vilket är skälet till att en anmälan om grov mordbrand har upprättats.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.