Nyhetssammandrag tisdag 30 januari 2024

Publicerad 2024-01-30

Svensk polisman åtalas misstänkt för att ha kvävt en man till döds, två allvarligt skadade efter skolbusskrock, IF Metalls toppjurist stängs av, hundattentaten i Malmö eskalerar igen och hundratals bönder blockar med sina traktorer flera stora infartsleder till Paris.

En polis åtalas för vållande till annans död efter ett ingripande i Solna i juni. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.
Enligt åtalet misstänks polisen ha tagit tag om mannens hals och nacke och tryckt bröstkorgen mot marken.
Detta ska ha skett under en så pass lång tid att det lett till att mannen drabbats av syrebrist och dog, står det i stämningsansökan.
Vid tillfället uppgav polisen att mannen fått hjärtstopp i samband med ingripandet. Den åtalade polisen nekar till brott.

Två allvarligt skadade efter skolbusskrock. Två personer, en kvinna och ett barn, är allvarligt skadade efter en krock i Trelleborg på förmiddagen igår.
En skolbuss utan passagerare ombord kolliderade med en personbil, som kvinnan och barnet färdades i. Kvinnan och barnet fördes med ambulans till sjukhus och enligt Region Skåne är skadeläget allvarligt.
– Olyckan utreds, men det finns ingen brottsmisstanke just nu, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral för region Syd.

IF Metalls toppjurist stängs av. Fackförbundet IF Metall stänger av sin förbundsjurist och startar en intern utredning om honom.
Det efter en omfattande granskning från Dagens Arbete som visar att han ljugit om sin juristutbildning och inte tagit några högskolepoäng trots att IF Metall betalat honom lön under utbildningstiden.
Han har också haft sidouppdrag som stått i konflikt med sin anställning, bland annat som styrelseledamot i investment-, juridik-, anläggnings- och elföretag.
Han står också mitt i en rättstvist om en fastighetsaffär och får sin lön utmätt av Kronofogden.
Förbundsjuristen medger att han befinner sig i en tvist, men tillbakavisar uppgifterna om att han inte genomfört sin utbildning och att hans sidouppdrag stått i konflikt med jobbet som förbundsjurist.

Hundattentaten i Malmö eskalerar igen – efter månader av lugn. På måndagen gjorde polisen ett av de mest omfattande fynden hittills av bullar fyllda med vassa föremål.
Sedan 2020 har de mystiska ”hundbullarna” – fyllda med exempelvis vass metall, glas eller spikar – återkommande placerats ut i buskage, på gräsplättar, i grönområden eller längs med gångstigar i Malmö.
Men sedan förra våren har dåden avtagit. Fram tills nu.

Franska bönder i ”belägring av Paris”. Hundratals bönder blockar med sina traktorer flera stora infartsleder till Paris.
Blockaden är ytterligare ett steg i den infekterade konflikt som rasar mellan landets bönder och Frankrikes regering.
På måndagseftermiddagen samlades hundratals franska bönder på sina traktorer vid åtta av de infartsleder som leder in i Paris i det man kallar för en ”belägring av huvudstaden”, skriver Le Parisien.
Blockaden, som sker på uppmaning av ett antal av de franska fackförbunden, är ytterligare ett steg i de alltmer högljudda bondeprotester som under de senaste veckorna skakar Frankrike.
Protesterna har sin grund i höjda priser på drivmedel, låga inkomster – och det som av många uppfattas som alltför långtgående klimatåtgärder.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.