Nyhetssammandrag onsdag 31 januari 2024

Publicerad 2024-01-31

Kvinna med kniv bröt sig in i lägenhet i Göteborg, mer än 10 000 inställda tåg i vinter, mer än hälften av arbetsplatserna saknar skyddsombud, 130 giftgrodor hittade av tullen på flygplats och en medelålders kvinna hölls fast och misshandlades av två kvinnor på en buss.

Kvinna med kniv bröt sig in i lägenhet i Göteborg. En person larmade polisen under natten efter att en okänd kvinna med kniv tagit sig in i personens lägenhet.
– Lägenhetsinnehavaren sov vid tillfället. Vaknade av att någon knackade på. Omständigheter har lett till att hon kommit in i bostaden. Enligt hans uppgifter har det varit turbulent. Han har stängt in sig vid ett tillfälle. Sen har han lyckats stänga in henne, säger polisens presstalesperson August Brandt.
När polisen väl kom dit kunde kvinnan som är i 25-årsåldern gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel.
– Hon har inte mått så bra. Hon är känd av polisen sedan tidigare, säger August Brandt på polisen.

Mer än 10 000 inställda tåg i vinter. Hittills har 11 000 tåg ställts in under vintern, enligt statistik från Tågstatistik, som TV4 var först med att rapportera om.
Enligt statistiken från december och januari tillhör hela 1 900 av de inställda avgångarna SJ.
– Det är såklart för mycket eftersom det skapat problem och påverkat våra resenärer. Men det har varit en tuff vinter med många problem på vår fordonssida och vi har jobbat intensivt för att komma tillrätta med det, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ till TV4.
SJ räknar med att problemen fortsätter framöver och åker därför med reducerad trafik en bra bit in på våren.

Mer än hälften av arbetsplatserna saknar skyddsombud. Sex av tio skyddsombud saknas vid Arbetsmiljöverkets inspektioner, visar en granskning av Arbetet.
Totalt har man analyserat 15 000 inspektioner från de senaste två åren.
Enligt experter är det en pågående trend att mängden skyddsombud minskar i Sverige.
– Det är ett stort problem. Det är skyddsombuden som vet vilka risker som finns. Det finns ju ingen arbetsgivare som talar om vilka problem man har, säger skyddsombudsexperten Maria Steinberg till Arbetet.

130 giftgrodor hittade av tullen på flygplats. Myndigheter i Colombia har beslagtagit 130 pilgiftsgrodor på flygplatsen i Bogota och gripit en brasiliansk kvinna som försökte smuggla dem ut ur landet.
Kvinnan som var på väg till Sao Paulo i Brasilien via Panama hade gömt grodorna i filmbehållare.
Den utrotningshotade arten är eftertraktad på den internationella marknaden och enligt Bogotas polischef betalar privata samlare uppemot 1 000 dollar, motsvarande 10 000 svenska kronor, för en groda.

Kvinna hölls fast och misshandlades på buss. Två kvinnor misshandlade en annan kvinna i 35-årsåldern på en buss i Bohus i Ale kommun vid 14-tiden igår.
De ska ha hållit fast henne samtidigt som de slagit kvinnan i magen och ansiktet under hot.
Sedan stack de från platsen. Efter en stund kunde polisen gripa en kvinna i 40-årsåldern vid tågstationen. Den andra kvinnan har polisen inte lyckats hitta.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.