Nyhetssammandrag fredag 2 februari 2024

Publicerad 2024-02-02

Röd SMHI-varning över Norrbotten – risk för orkanbyar, skolorna i Kiruna stänger på grund av stormvindarna, efter tågkaoset – SJ:s vd kallas till riksdagen, Naturvårdsverket förbereder att varsla 65 anställda om uppsägning och EU enat om miljarder i stödpaket till Ukraina

Röd SMHI-varning över Norrbotten – risk för orkanbyar. SMHI har utfärdat en röd varning för vind över de västligaste delarna av Norrbotten.
Det riskerar att bli lokala orkanbyar, omfattande skogsskador och begränsad framkomlighet på vägarna.
”Längre och mer omfattande elavbrott i områden med luftburna elledningar i glesbygdsområden. Elavbrotten leder i sin tur till omfattande avbrott i fasta och mobila nät för telekommunikationer”, skriver SMHI på sin hemsida.

Skolorna i Kiruna stänger på grund av stormvindarna.
– Vi har bett våra verksamheter se över hur de kan lösa sina situationer. Skolbarnen går hem nu klockan 12 för att inte riskera att någon blir kvar på skolan över natten, säger Susanne Hägglund tf kommundirektör till tidningen.
Hemtjänsten ser också över sin verksamhet, men kommer jobba så mycket de kan, enligt Hägglund.
Räddningstjänsten är ute och informerar på byggarbetsplatser, där det finns många lösa föremål.

Efter tågkaoset – SJ:s vd kallas till riksdagen. Under december och januari ställdes 11 000 tåg in i Sverige varav 1 900 med SJ som operatör.
Nu kallas SJ:s vd och andra tågföretag till riksdagens trafikutskott för att förklara sig och redovisa vilka åtgärder som vidtas.
Miljöpartiets ledamot i utskottet Linus Lakso ville också att infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) skulle komma till riksdagen men detta avslogs av de andra Tidöpartierna.
Lakso menar att regeringen måste ta initiativ till en kriskommission för järnvägen.
”Vi har en situation där tågen i Ukraina, som bokstavligt talat bombas och beskjuts, har högre punktlighet än den gravt eftersatta svenska järnvägen”, skriver han i en kommentar.

 Naturvårdsverket förbereder att varsla 65 anställda om uppsägning. Det motsvarar cirka 10 procent av de anställda, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Orsaken är en aviserad minskning av budgeten inför nästa år, huvudsakligen på grund av att flera tillfälliga satsningar upphör.
”Bedömningen är att vi behöver minska våra kostnader med 65 miljoner kronor jämfört med 2024. Det görs dels genom att minska på verksamhet motsvarande 65 årsarbetskrafter, dels genom annan sparsamhet. Uppskattningsvis kommer det beröra 65 personer, men först ser vi över vilka möjligheter som finns till bland annat omplacering”, säger generaldirektör Björn Risinger enligt pressmeddelandet.

EU-ja till miljarder i stödpaket till Ukraina. Trots Ungerns segslitna motstånd är EU-länderna överens om långsiktigt mångmiljardstöd till Ukraina.
”Alla 27 ledare är överens om ett stödpaket på ytterligare 50 miljarder euro till Ukraina inom ramen för EU:s budget. Detta låser fast en stabil, långsiktig, förutsägbar finansiering för Ukraina”, framför EU:s rådsordförande Charles Michel.
”EU visar ledarskap och ansvarstagande i stödet till Ukraina. Vi vet vad som står på spel”, fastslår rådsordföranden.
Beskedet kommer sedan Michel tillsammans med kommissionsordförande Ursula von der Leyen suttit i ett särskilt förmöte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán samt Olaf Scholz från Tyskland, Frankrikes Emmanuel Macron och Italiens Giorgia Meloni.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.