Nyhetssammandrag lördag 3 februari 2024

Publicerad 2024-02-03

Tre svenskar gripna efter bombdåd i Norge, USA vill ha Sveriges stöd i Röda havet, ungdomar friades för mord – kräver miljonbelopp, Greta Thunberg frikänns i rätten i London och djurkadaver utspridda på väg i Trosa.

Tre svenskar gripna efter bombdåd i Norge. Bombdådet skedde i oktober förra året och var riktat mot ett bostadshus i staden Drøbak, söder om Oslo.
Ingen av de sex personerna som bor i huset skadades i explosionen, men huset fick stora materiella skador.
Det är två män och en kvinna som är gripna i Sverige, men som ska överlämnas till Norge.
Det är dock oklart när utlämningen kan ske eftersom en av männen redan sitter häktad i Sverige. De två männen ska vara kända av polisen sedan tidigare.

USA vill ha Sveriges stöd i Röda havet. USA önskar svenskt deltagande i den pågående USA-ledda militära insatsen i Röda havet, enligt uppgifter till Ekot.
Enligt flera personer med insyn ska en förfrågan från USA ha skickats till regeringen. Det uppger Ekot.
– Det finns en förväntan på Sverige som snart Natomedlem att fortsätta vara aktiv i de här sammanhangen, sa Ulf Kristersson under EU-nämndens sammanträde tidigare i veckan.

Ungdomar friades för mord – kräver miljonbelopp. De två tonåringar som friades för dödsskjutningen i Gävle i november 2022 kräver sammanlagt över 1,5 miljoner kronor i skadestånd. Det rapporterar P4 Gävleborg och nyhetsbyrån Siren.
Pojkarnas advokater anger att skälen för en extra hög ersättning är hur pojkarna behandlades under rättegången, då de med fängslade händer och fötter lotsades runt på brottsplatsen.
En av advokaterna jämför händelsen med en ”modern skampåle”.

Greta Thunberg frikänns i rätten i London, rapporterar Reuters. Hon har stått åtalad tillsammans med 26 andra aktivister för störande av allmän ordning i London.
De blockerade ingången till ett hotell där en olje- och gaskonferens pågick i oktober. Tillsammans krokade de arm och fördes bort av polis.
Thunberg har nekat till anklagelserna, precis som de medåtalade aktivisterna.

Delar av döda djur ligger utspridda på flera platser i Vagnhärad och Västerljung i Trosa kommun, rapporterar Södermanlands Nyheter.
Bland annat huvuden, klövar och djurhudar från vilda djur är spridda över vägen.
Hur djurdelarna hamnat där och vem som har spridit ut dem är fortfarande oklart.
– Skator och kråkor festar glatt medan bilar försökte undvika att köra över det här, säger SN:s journalist Lena Sellman, som var på platsen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.