Nyhetssammandrag tisdag 6 februari 2024

Publicerad 2024-02-06

Trio döms för mordplaner, fryskatastrof på KI polisanmäld, advokat döms till fängelse för mordbränder, nya hundbullar på nytt ställe i Malmö och bedragare lurade till sig en kvarts miljard med deepfakes.

Trio döms för mordplaner. En 16-årig pojke och en man i 25-årsåldern döms för att ha planerat att mörda flera anhöriga till den tidigare Foxtrot-toppen Mustafa ”Benzema” Aljiburi.
Polisen kom duon på spåren efter att pojkens föräldrar slagit larm då de sett att hans telefon var i Linköping, en stad han inte hade någon koppling till.
När polisen sökte upp dem hittade de pojken, mannen och en väska med ett skarpladdat vapen i en skogsdunge.
Tingsrätten anser att pojken och mannen fått i uppdrag att mörda mot betalning. En 20-årig kvinna döms till fyra års fängelse för medhjälp till mordplanerna.
Om pojken hade varit vuxen hade han dömts till samma straff som 26-åringen, alltså sex års fängelse. Nu blir straffet sluten ungdomsvård i ett år.

Fryskatastrof på KI polisanmäld. Karolinska institutet har polisanmält ett omfattande fryshaveri där forskningsmaterial för en halv miljard förstördes, rapporterar Aftonbladet.
Det var KI:s automatiska kvävesystem som av okänd anledning slutade att fungera under julhelgen – med följden att stora mängder biologiskt forskningsmaterial förstördes.
”Det handlar om en mycket stor mängd oersättligt forskningsmaterial med prover, cellinjer och biomaterial som har samlats in under decennier”, sade professor Petter Höglund i ett pressmeddelande.
Eva Hellström Lindberg, professor och överläkare, säger till tidningen att hon polisanmält händelsen eftersom många forskare och företag använder systemet.
– Det kan finnas misstag i kedjan, som sen kan påverka skadeståndskrav till exempel.

Advokat döms till fängelse för mordbränder. Den advokat som stått åtalad för flera bränder i Ystad döms till fängelse i fem år och sex månader.
Han ska också betala drygt 70 000 kronor i skadestånd, rapporterar SVT.
Bränderna ägde rum under samma dag i våras förra året. Då brann det på ett spahotell, i en möbelaffär och i ett gym i Ystad.
Samtliga bränder innebar enligt åklagaren en allvarlig fara för människorna som vistades där när det började brinna.
Mannen, som är i 40-års åldern, döms även för en brand några dagar tidigare i Växjö.
I bevisningen fanns bland annat övervakningsfilmer som visar hur advokaten går in på samtliga tre platser i Ystad och kort därefter springer därifrån. Det finns också vittnesuppgifter från en närstående om att mannen ska ha erkänt från honom. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.
Ystads tingsrätt anser att straffvärdet egentligen är högre, men tar bland annat hänsyn till att mannen sannolikt kommer att uteslutas ur Advokatsamfundet.

Nya hundbullar på nytt ställe i Malmö. Nya bullar med metallbitar har hittats i Malmö, den här gången på ett ställe som inte varit drabbat tidigare.
Det var vid 8-tiden på måndagsmorgonen som polisen fick larm om de nya bullarna. Enligt uppringaren så hade han hittat flera bullar med metallbitar vid gångtunneln under Sallerupsvägen från Östra Kyrkogården.
Polispatrull på plats har tagit hand om ett 20-tal bullar och varnar för att det kan finnas fler i området.

Bedragare lurade till sig en kvarts miljard med deepfakes. Bedragare har lurat en tjänsteman i finanssektorn i Hongkong att skicka dem motsvarande en kvarts miljard kronor genom att använda sig av så kallade deepfakes av bland annat företagets vd. Det rapporterar CNN.
Både vd:n och en rad andra högt uppsatta chefer på företaget fejkades med hjälp av AI i ett videosamtal.
Det hela började med att den anställde fick ett mejl som såg ut att komma från företagets vd, med en begäran om att föra över beloppet till ett offshorekonto.
Den anställde misstänkte initialt att det handlade om nätfiske. Men efter att han senare bjudits in till det fejkade videomötet skingrades hans farhågor och han genomförde överföringen.
Det hela upptäcktes först flera dagar senare, när anställda oroades över den ovanligt stora överföringen och bestämde sig för att kontrollera saken med huvudkontoret.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.