Foto Hatem Moussa/AP/TT

Pro Israel…

Av Anders Cardell 2024-02-06

Samtidigt som den ukrainska armén har visat prov på ett enormt mod och fasta etiska principer enligt all information som finns tillgänglig, har den israeliska armén gång efter gång lyckats slå nya rekord i hänsynslöshet och brist på respekt för civila människors liv.

Vi har alla sett informationen som framkommit om antalet barn och andra civila som dödats.

Det har inte stannat där, gravida kvinnor, mödrar och andra som har rätt att vara fredade har utgjort en stor del av de 70% civila, som fallit offer för den israeliska armén.

I kontrast till den ukrainska armén har Israels armé visat att de inte har några gränser eller etiska principer.

Gravplatser har skändats, lik grävts upp med bulldozers och tanks, sjukhus har attackerats och trubbiga bomber som vem som helst med någon form av förnuft aldrig skulle använda i tätbefolkade områden, har regnat ner över den palestinska befolkningen.

Det är mycket sannolikt att man dragit på sig en lista med krigsbrott och övergrepp som kommer vara förknippade med den israeliska staten och armén för en mycket lång tid framöver.

Den totala avsaknaden av respekt för människors liv och etiska principer är häpnadsväckande.

Samtidigt som den israeliska militären varit utförarna, verktyget, är det de israeliska ledarna med Netanyahu i spetsen som bär det största ansvaret.

Det fanns en tid när många med all rätt förfasades över IS omänskliga förbrytelser och övergrepp. Israels ledare har beordrat attacker i en sådan omfattning och intensitet att man lyckats överträffa IS i antal mördade barn för länge sen.

Avhumaniseringen bakom ett sådant beteende är enorm. Det går inte att medverka till en sådan hänsynslöst slakt på civila människor, om man betraktar den andra parten som individer och jämlikar.

Parallellt med allt som skett har de israeliska ledarna fortsatt elda på och flyttat fram gränserna för vad som är möjligt att utsätta den palestinska befolkningen för.

När röken efter det som pågår lägger sig, kommer många som varit delaktiga i detta enorma övergrepp få mycket svårt att hantera sina liv.

Amerikanska rapporter kopplade till USAs krig efter attacken mot World Trade Center visar att antalet självmord bland militärer som tjänstgjort under de amerikanska ledarnas s.k. ”War on terror”, är fyra gånger högre än antalet dödsfall under militära operationer, under samma period.

Fyra gånger fler militärer som tjänstgjort har alltså tagit sitt eget liv jämfört med antalet soldater som dödats i strid under samma period.

Det är uppenbart att de israeliska ledarnas blodtörst har lett till konsekvenser som är så enorma att de är svåra att ta in, samtidigt verkar det som att det saknas någon form av konsekvensanalys bland de krafter som valt att porträttera sig själva som ”pro Israel”.

Har ingen frågat sig själv vad detta enorma övergrepp kommer få för konsekvenser för de som valt att lyda order?

Det är uppenbart att hatet mot palestinier, araber och muslimer bland många av de som kallar sig pro Israel, är långt starkare än deras kärlek till kommande generationer.

Det sorgliga är att de utländska och inhemska finansiärer, politiker och makthavare som varit pådrivande och bär ett avgörande ansvar för det som skett, förmodligen kommer fortsätta leva sina liv under priviligierade former, medan de som fick i uppgift att verkställa dessa galningars order är de som kommer få ta den stora smällen, precis som under USAs ”War on terror”.

Sluta kalla stödet för det som sker för ”pro Israel”, kalla det vad det egentligen är ”pro massmord på araber, muslimer och civila palestinier”.

För övrigt…
vill jag poängtera att jag inte på något sätt vill förminska det individuella ansvar som varje enskild soldat bär med sig.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.