Nyhetssammandrag onsdag 7 februari 2024

Publicerad 2024-02-07

Avhoppare pressad till gänginfiltration av polis, dubbelt så mycket personal behövs till Kriminalvården, polis glömde vapen på bensinmackens toalett, kvinna döms för djurskyddsbrott – hade 1000 hamstrar i lägenhet och allt fler avrättningar i Iran.

Avhoppare pressad till gänginfiltration av polis. En polis i södra Stockholm är åtalad misstänkt för att ha försökt pressa en gängmedlem att infiltrera ett kriminellt nätverk trots att personen var i färd med att hoppa av.
Brottet är grovt, anser åklagare Marianne Nordström, då polisen ”allvarligt missbrukat sin ställning som polisman” och agerandet inneburit en risk för personens liv.
Den åtalade ska bland annat ha kontaktat avhopparverksamheten och sagt att han ville ha personen som informatör sedan hans förra informatör dödats samt framfört att hotbilden mot personen inte var av sådant slag som påstods.
Polisen ska även ha förmått personen att vara kontaktbar på telefon för nätverket, trots att avhopparverksamheten uttryckligen bett personen att ha den avslagen.
Polisen är åtalad för två fall av grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt samt grovt narkotikabrott.
I målet är ytterligare en polis åtalad, misstänkt för grovt tjänstefel, brott mot tystnadsplikt, grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Narkotikabrotten som de misstänks för gäller droger som bland annat ska ha transporterats, packats om och förvarats på ett olovligt sätt.
De har suttit häktade sedan september. Båda förnekar brott. Rättegången pågår i Södertörns tingsrätt.

Dubbelt så mycket personal behövs till Kriminalvården. För att möta det ökade behovet av fängelseplatser behöver antalet platser på landets häkten och anstalter öka från dagens 9 000 till 27 000 år 2033.
För att klara det behöver Kriminalvården cirka 23 000 heltidsanställda – ”i princip” en fördubbling av dagens personalstyrka, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren till DN
Enligt Holmgren behöver man jobba på ”alla fronter” för att klara personalförsörjningen och bygga ut på geografiska platser där det finns störst möjligheter att rekrytera.
Facken är samtidigt skeptiska. Löneläget och minskade förmåner har i stället gjort att personal inom Kriminalvården slutat, uppger Ulrica Åkerström, förtroendevald för ST.

Polis glömde vapen på bensinmackens toalett. Under tisdagen hittades ett polisvapen inne på toaletten på en bensinstation i Lövånger.
Personen som hittade vapnet skickade in en bild på fyndet till lokaltidningen Norran.
På bilden syns polisvapnet ligga på toalettgolvet i ett hölster märkt ”Polisen”.
– Man blir ju skraj även om det bara låg där. Jag har aldrig sett ett vapen innan. Man blir ju glad att det var mannen som hittade vapnet och inte ett barn eller någon kriminell, man vet ju inte vad som kunde hända, säger ett vittne till tidningen.
Polisvapnet hämtades av polisen efter några minuter, skriver polisen på sin hemsida.
En anmälan om tjänstefel har upprättats, som kommer att hanteras av avdelningen för särskilda utredningar.

Kvinna döms för djurskyddsbrott – hade 1000 hamstrar i lägenhet. Runt 1000 hamstrar, en hund och en sköldpadda. Det hade ett par i Stockholm i sin lägenhet. Kvinnan döms nu för brott mot djurskyddslagen, rapporterar SVT.
Paret berättar i polisförhören att det aldrig var meningen att det skulle bli så många hamstrar.
Enligt förhören började det med att de var tvungna att ta hand om ett hundratal hamstrar åt en familjemedlem en längre tid. Hamstrarna förökade sig snabbt och klagomål kom in från grannarna om stark lukt och pipande och skrikande ljud. Utöver hamstrarna fanns också ett tiotal råttor och några guldhamstrar.
Det hade också skett försäljning av hamstrar till djuraffärer utan att paret hade tillstånd för uppfödning.
När länsstyrelsen kom dit i juni 2021 omhändertog de direkt på plats cirka 150 djur som man bedömde hade för dåliga förhållanden. Vid en återbesiktning några dagar senare hade det skett en klar förbättring enligt Länsstyrelsens rapport. Kvar var också bara cirka 300 av hamstrarna. Resten hade den ursprungliga ägaren till slut tagit hand om.
Kvinnan i paret ansågs som ansvarig för djurhållningen och har nu dömts till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.
”Självklart var det fel, vi är tacksamma att ni kom. Man vet inte vart det hade slutat annars. Vi vet att det var för många djur som förvarades trångt i vissa fall, men mat, vatten och berikning hade de”, har kvinnan sagt i förhör.

Allt fler avrättningar i Iran. Iran har genomfört ett ökande antal avrättningar den senaste tiden, rapporterar DW. FN-kommissionären Nada al-Nashif besökte landet i helgen för att granska avrättningarna, men människorättsgrupper kräver att omvärlden gör mer.
– Det är som att läget ur ett människorättsperspektiv och de många avrättningarna i Iran helt enkelt inte är en prioriterad fråga för västvärlden, säger Mahmood Amiry-Moghaddam, föreståndare för den Oslobaserade organisationen Iran Human Rights.
Amiry-Moghaddam tror att det bristande intresset från världssamfundet har lett till ett starkare självförtroende bland iranska makthavare när det gäller genomdrivandet av avrättningar.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.