Nyhetssammandrag torsdag 8 februari 2024

Publicerad 2024-02-08

Polisens vådaskott ökar, tillgångar för 93 miljoner utmättes under 2023, åldring döms för att ha onanerat i tandläkarstolen, dödlig hyena-attack i Kenya och militärhelikopter med fem ombord försvunnen i USA.

Polisens vådaskott ökar. Förra året ökade polisens vådaskott med 43 procent jämfört med 2022, rapporterar P4 Norrbotten. Totalt avlossades 23 vådaskott 2023 medan antalet var 16 året innan.
Vanligast är att vådaskott avlossas i samband med skjutövningar. Bland annat har skott avlossats i omklädningsrum, toalett och lektionssal. Ett allvarligt fall skedde i Gällivare när en polis råkade avlossa ett hagelgevär inne i polisreceptionen.
Ett skäl är att det blivit 3 000 fler poliser, menar polisområdeschefen i Västernorrland Hans Björner.
Polisförbundet har länge sagt att utbildningen kring vapenhanteringen måste bli bättre.

Tillgångar för 93 miljoner utmättes under 2023. Under 2023 utmättes tillgångar värderade till över 93 miljoner kronor med hjälp av den nya lagen om utmätning på distans, rapporterar Dagens Juridik.
Huvudsakligen handlar det om gods från kriminella personer med skulder till bland annat brottsoffer. Det var bland annat bilar, kontanter, smycken, klockor med mera som utmättes.
Den 1 augusti 2022 infördes en ny lag, som innebär att Kronofogden med hjälp av polisen kan utmäta tillgångar från personer med skulder utan att själva vara på plats.
Lagen syftar bland annat till att försvåra för den organiserade brottsligheten.
– Det här är pengar vi annars hade haft mycket svårt att driva in. I de allra flesta fall handlar detta om kriminella, som på pappret inte har några tillgångar, men som ändå kör om kring i dyra bilar och bär dyra smycken. Lagen ger oss möjligheten att använda polisen som en förlängd arm, och hitta värdefullt gods som kan användas för att betala skulder, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott på Kronofogden.
Han menar också att det har en avskräckande effekt då det går att beslagta värdesaker direkt på plats och kan bidra till att färre unga dras till den kriminella livsstilen.

Åldring döms för att ha onanerat i tandläkarstolen. En man i 85-årsåldern blottade sig och onanerade framför personal på Folktandvården i Luleå. Nu döms han till dagsböter, rapporterar SVT.
Händelsen inträffade i maj förra året och personalen, en tandläkare och tandsköterska, reagerade när mannen började andas häftigt i tandläkarstolen.
Personalen blev först oroade över den tunga andningen och trodde att det berodde på mannens ålder alternativt att han satt sköljvattnet i halsen.
I stället visade det sig att mannen tagit fram sitt könsorgan och smekte sig själv. Nu döms han i Luleå tingsrätt för sexuellt ofredande.
Påföljden blir 60 dagsböter om 250 kronor (15 000 kronor totalt). Mannen ska även betala 10 000 kronor var till de två målsägarna.
Mannen har erkänt att han blottat sig och onanerat, men menar att han aldrig hade för avsikt att kränka någon annans sexuella integritet.

Dödlig hyena-attack i Kenya. Kringstrykande hyenor dödade en man och skadade ytterligare två personer nära ett universitet utanför Kenyas huvudstad Nairobi, rapporterar DN.
Mannen som dödades samlade ved när en hyena gick till attack, uppger anhöriga. En av de andra som skadats, en 21-årig ingenjörsstudent, förlorade en tumme i attacken.
En grupp viltvårdare som undersökte platsen där den dödliga attacken skedde hittade kvarlevor av ytterligare ett offer, uppger det östafrikanska landets viltvårdsmyndighet KWS.
Studenter vid universitet, som gränsar till Nairobis nationalpark i Ongata Rongai, protesterade på tisdagen mot bristande säkerhet.

Militärhelikopter med fem ombord försvunnen i USA. En helikopter tillhörande den amerikanska flottan har försvunnit under en flygtur mellan Nevada och Kalifornien med fem marinsoldater ombord, rapporterar flera amerikanska medier.
Larmet gick när helikoptern inte ankom till flygbasen, och en sökinsats har inletts. Den sågs senast i ett bergigt område runt fem mil öster om San Diego.
Oväder ska ha rått i området under natten, lokal tid, när helikoptern flög.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.