Könsbyten och den totala förvirringen

Av Dick Sundevall 2024-02-08

Det finns frågor där förvirringen är total – inte minst partipolitiskt. En sån fråga är att juridiskt byta kön. Vad som nu är på gång i riksdagen är att det ska gå snabbt och enkelt att göra det från 16 års ålder, om man kan få med vårdnadshavaren på det. Annars är det 18 år som gäller.

Förslaget innebär att självbestämmande ska ligga till grund för juridiskt kön. Pelle kan till en läkare eller psykolog säga att han nu känner sig som Maria och får därmed ett utlåtande att detta är Pelles upplevelse och vilja, eftersom han och hans vårdnadshavare anser det.

Därmed kan Pelle juridiskt bli en kvinna i folkbokföringen. Eller tvärtom har Maria blivit Pelle. Det innebär bland annat att han eller hon får nytt personnummer. Låt mig återkomma till det.

Vi har en åldersgruppsindelning i Sverige. Vid 15 års ålder är det okey med sex och köra en långsam moped. Vid 16 kan man ta traktorkörkort och därmed köra EPA-traktor. Vid 18 ses man som myndig och får rösta i allmänna val, gifta sig och mycket annat.

Handla starköl, vin och sprit på Systembolaget får vi dock göra först vid 20 års ålder.

Det finns en anledning till att vissa saker får vi bara göra vid 15, 16 och 18 års ålder etc. Vi anses inte tillräckligt mogna innan dess.

Därmed tillbaka till könsbyten som kan delas in i tre steg:

  1. Juridiskt könsbyte: Det innebär alltså att man får ett nytt namn och personnummer. Pelle har blivit Maria och tvärtom.
  2. Hormonbehandling: Personer som genomgår könsbyte kan efter utredning ta hormoner som motsvarar det kön de identifierar sig som, vilket kan leda till fysiska förändringar som brösttillväxt eller skäggväxt.
  3. Kirurgi: Några väljer att genomgå könskorrigerande kirurgi för att ändra sina könsorgan till det kön de identifierar sig som. Detta kan inkludera genital kirurgi, bröstkirurgi eller andra kosmetiska ingrepp.

Det finns många aspekter på det här. De medicinska riskerna med hormonbehandlingar. Personer som ångrar sitt könsbyte efter att ha genomgått såväl hormonbehandlingar som kirurgiska ingrepp och inser att deras problem inte hade något att göra med att de skulle vara ”födda i fel kropp”, för att bara nämna några problem.

Jag tänker här endast uppehålla mig vid det juridiska könsbytet. Alltså det som kan tyckas vara ett mindre problem – men som definitivt inte är det.

I riksdagen, vår lagstiftande församling, är det alltså på gång att det ska bli enklare och gå snabbare att juridiskt byta kön. Och som sagt, förvirringen rent partipolitiskt är total.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är emot. Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är för. Ja, du läste rätt, M, MP och V är överens.

Men det socialdemokratiska kvinnoförbundet är emot. Ja, just det, de har kommit till samma slutsats som SD och KD. Medan Centerpartiets kvinnoförbund velar och inte har bestämt sig.

Det här krånglar rimligen till livet för många väljare. De som röstade på Moderaterna hade nog inte tänkt sig att hamna på samma ståndpunkt som MP och V i någon som helst fråga.

Medan de som röstade på KD och SD, nog inte för sitt liv kunnat tänka sig att deras partier skulle komma fram till samma sak som socialdemokraternas kvinnoförbund.

Kort sagt, här blir man tvungen att tänka själv. Och vad som gör det än svårare är att det inte handlar om hur man ser på homosexualitet.

Tillbaka till den tonåriga killen eller tjejen som funderar på ett juridiskt könsbyte. Om han eller hon inte får med sig en vårdnadshavare på det här så blir det alltså till att vänta till 18 års ålder.

Problemet är dock att tonåringar, antingen de är 13 eller 19 år, är synnerligen förvirrade människor.

Jag har själv varit en av dessa och är pappa till tre stycken som en gång också var tonåringar. Har inte uppfattningen att vi fyra var så värst annorlunda än andra tonåringar.

Alltså, ena dagen helt ljuvliga för att nästa dag utgöra en direkt plåga. Man testar gränser, försöker vara smartare än vuxenvärlden, visar att man vågar mest av alla och somnar och vaknar allt som oftast med händerna under täcket. Förvirrad är bara förnamnet.

Ända in på 1990-talet trodde forskare att hjärnan var färdigutvecklad i övre tonåren, men i takt med att magnetkameratekniken växte fram såg man att det skedde långt senare, först i 25–30-årsåldern.

Den långa mognadsfasen ställer till med en del problem. Under just de här åren är människan fysiskt som starkast i livet, som snabbast och friskast, som mest motståndskraftig mot sjukdomar. Ändå ökar dödligheten, jämfört med andra perioder i livet.

Skälet: tonåringars höga risktagande – tonåringar utsätter sig helt enkelt oftare för sådant som man, både tidigare och senare i livet, undviker. Kort sagt, som tonåring lever och agerar man alltför ofta utifrån vad man för tillfället känner för.

Ofta får man höra från såväl unga som äldre att det gäller att leva i nuet. Men nej, det kan man inte göra som vuxen annat än i korta stunder. Som vuxen måste man tänka på konsekvenserna.

Ja, visst låter det lite trist men faktum är att minsta gemensamma nämnare för de flesta som sitter inlåsta i fängelser är just att de levt i nuet – och inte reflekterat över konsekvenserna av vad de fått för sig att göra.

De flesta brott, små som stora, uppstår i situationen, oförberedda. Brottsforskare brukar hävda att det handlar om 70–80 procent av alla brott som begås. Så att det är just tonårspojkar som är de absolut mest brottsbenägna är inte så konstigt. Cirka 85 procent av alla tonårspojkar begår brott. Allt ifrån snatterier till våldtäkter och mord.

Är man då en ung man i övre tonåren och har samlat på sig ett antal domar i belastningsregistret (tidigare benämnt kriminalregistret), så finns det väldigt goda skäl för ett juridiskt könsbyte, om det nya lagförslaget röstas igenom i riksdagen. För därmed får man ett nytt personnummer.

Men när polisen eller andra myndigheter söker på det nya helt rena personnumret som inte har minsta lilla prick på sig, klargörs också vad det förra personnumret var. Alltså framgår det att tjejen ifråga, Maria, är samma person som ungdomsbrottslingen Pelle.

Men om nu Pelle som blivit Maria efter en tid återigen byter juridiskt kön, alltså den gången från kvinna till man och återigen får ett nytt personnummer, så är han därmed helt ren i alla register. Det här personnummerförändringarna registreras nämligen bara ett steg tillbaka – inte två.

Den sluge Pelle kan alltså från 18 års ålder och framåt, utan att någon i hans närmaste omgivning behöver veta det, genomföra de här juridiska könsbytena.

Och det kan väl vara bra för honom eftersom det i hans gäng sannolikt finns en del killar som tycker att han är lite ”bögig” eller ”fjollig” om han helt plötslig är Maria – och kanske fortsätter att titta snett på honom när han återigen formellt är en kille.

Om han är smart har han då även bytt såväl tilltalsnamn som efternamn men kan, om han så vill, ha kvar Per/Pelle som andranamn.

Du som läser det här kan ju själv fundera över vad det här skulle kunna innebära för en tidigare dömd pedofil som vill börja arbeta på dagis…

Men det här ju inte klokt, kanske någon nu tänker. Nej, just det. Och hur det har kommit sig att så många partier, av helt olika politisk kulör, har köpt det här rakt av, kan man onekligen fråga sig.

Det handlar sannolikt om i huvudsak tre faktorer:

  1. Det ligger i tiden. Det ses som progressivt att vara ”öppen” i den här typen av frågor.
  2. Det har förekommit en bearbetning av unga riksdagsledamöter och andra framträdande unga partimedlemmar, från den sekt som driver de här frågorna. Och när de i sin tur framfört till framträdande partikollegor som kanske är 50+ och äldre, och inte har en aning om de här frågorna, så förlitar de sig på dessa unga partikollegor.
  3. Den spridda uppfattningen att kön bara är en identitet.

Är det här då ytterligare ett exempel på den populism som i allt för stor utsträckning präglar dagens svenska partipolitik? Ja och nej.

När man internationellt tittat på det här har man kommit fram till att frågan om könsbyte handlar om cirka 0,6 procent av befolkningen. Och då har man även räknat med de som bara funderat på juridiskt könsbyte men inte genomför det.

De som driver frågan om att genomföra det här lagförslaget, varav en del helst skulle se att det skulle vara genomförbart vid ännu lägre ålder, hänvisar ofta till länder som redan genomfört det. Men från flera av dessa länder kommer nu larmrapporter om hur väldigt fel det blev.

Det finns frågor där särintressen ibland måste gå före allmänintresset, av solidaritet. Men det här är inte en sån fråga. Det här är rena dumheter som uppenbarligen kan få konsekvenser som få i vår lagstiftande församling tycks ha tänkt på.

Visst finns det transsexuella och visst finns det personer som upplever att de är födda i fel kropp. Men att göra det väldigt enkelt att i folkbokföreningen byta juridiskt kön hit och dit – är ogenomtänkt och helt fel väg att gå.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.

På SVT Play finns en genomarbetad och klart sevärd dokumentärserie om den här problematiken, som jag varmt rekommenderar, Transkriget.


    Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör och ansvariga utgivare men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst personliga tankar och funderingar.
I närmare 40 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker och många tusen artiklar genom åren.
Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.