Vad tror ni om en liten stjärna på bröstet istället?

Av Andreas Magnusson 2024-02-09

Redan nu kan jag avslöja ett av orden som kommer att leta sig in på nyordlistan för 2024. Guccikopiakeps är ordet på allas läppar. Det var mannen som gick från att bli penismasserad i underhållningsprogrammet Expedition Robinson till att underhålla som rättspolitisk talesperson för Liberalerna som myntade ordet.

Språkinnovationen skedde i samband med presskonferensen där regeringens senaste grepp för att rasera rättssäkerheten i landet lanserades. Visitationszoner.

Tanken är att polisen i särskilt utsatta områden ska få lov att visitera människor som inte går runt i Moheda-tofflor, Torsby-kavaj eller fotriktiga Ecco-skor.

Nu krävs det inte längre någon misstanke om brott. Det räcker att man är ung invandrarkille och bär kläder av samma märken som är förbehållna Östermalmstanter och MUF-medlemmar.

Visitationszoner har kritiserats av flera tunga remissinstanser. DO menar att det finns en uppenbar risk för etnisk diskriminering och profilering utifrån etnicitet.

Justitiekanslern menar att införande av visitationszoner lämnar stor risk för godtyckligt maktutövande och att det är högst tveksamt om det är förenligt med Europakonventionen.

Sådana detaljer hindrar inte den SD-ledda regeringen. Det hade givetvis varit enklare om man tvingat på ”orten-killarna” någon typ av symbol, kanske i form av en stjärna, att bära väl synlig på bröstet.

Men det kanske inte hade blivit tillräckligt subtil rasism för de nygamla Moderaterna, de antikristna Kristdemokraterna och de anti-liberala Liberalerna.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.