Nyhetssammandrag söndag 11 februari 2024

Publicerad 2024-02-11

Interner kan tvingas sova i gymnastiksalar, ”hysteriska dödsskrik” var karaoke, svenska kriminella nätverk i samtliga norska polisdistrikt, Madagaskar vill kastrera barnvåldtäktsmän och marockanska haschleverantörer bojkottar israeliska langare.

Interner kan tvingas sova i gymnastiksalar. Kriminalvården i Region Syd förbereder just nu att placera interner i gymnastiksalar på grund av platsbristen, rapporterar Aftonbladet. Nu är personalen orolig och befarar stora problem.
– Det är lätt att friktion uppstår i den typen av miljö. Just därför är det bra att vi höjer beredskapen redan nu så att en sådan här beläggning kan ske under lugna och säkra former, säger Torbjörn Nyberg, enhetschef för operativ samordning på Kriminalvården, till Aftonbladet.

”Hysteriska dödsskrik” var karaoke. Polisen i Göteborg larmades under fredagskvällen till Hisingen efter att en förbipasserande person hört vad som uppfattades vara ”hysteriska dödsskrik” från en lägenhet.
Men något brott hade inte begåtts, utan det rörde sig om ett par kvinnor som hade karaokekväll.
”Patrullen pratar med grannar som inte har något att anmärka på”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Svenska kriminella nätverk i samtliga norska polisdistrikt. Kriminella nätverk från Sverige har ökat sin aktivitet i Norge och bedriver verksamhet i samtliga tolv norska polisdistrikt, uppger norska polisen för DN.
Det som lockar med grannlandet är framför allt högre gatupriser på narkotika – ett gram kokain kostar nästan 20 procent mer i Norge än i Sverige. Samtidigt har svenska gäng ett större våldskapital än de norska.
– Vi blir bekymrade när vi ser att utvecklingen går mot att svenska gäng är permanent närvarande i Norge, säger Kjell Arne Karlsen, chef på den norska rikskriminalpolisen Kripos, till tidningen.

Madagaskar vill kastrera barnvåldtäktsmän. Madagaskars parlament har godkänt en lag som tillåter kemisk och kirurgisk kastrering av personer som dömts för att ha våldtagit barn.
Landets justitieminister Landy Mbolatiana Randriamanantenasoa försvarar lagen, efter att Amnesty International uppmanat önationen att stoppa den.
Till AFP säger hon att 600 våldtäkter mot minderåriga registrerades i landet förra året och att minimistraffet, fram till nu, har varit fem års fängelse.
– När våldtäkterna åter började öka var vi tvungna att agera, säger justitieministern.
Den nya lagen är ”grym, omänsklig och förnedrande” – och kommer inte att lösa problemet med pedofili, enligt Amnesty International.

Marockanska haschleverantörer bojkottar israeliska langare. Marockanska haschleverantörer vägrar sälja till israeliska återförsäljare i protest mot kriget i Gaza, enligt en rapport i israeliska medier på fredagen.
Den israeliska nyhetssajten Mako citerade flera israeliska knarklangare som klagade över nedgången i handeln.
”Haschhandlarna i Marocko är inte villiga att sälja mer hasch till oss varken direkt eller genom mellanhänder. De bestämde att de på grund av kriget bojkottar oss. Sedan kriget har vi förlorat mycket pengar. Åtminstone tiotals miljoner shekel,” ska en langare sagt till nyhetssajten.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.