Nyhetssammandrag tisdag 13 februari 2024

Publicerad 2024-02-13

Finska riksdagsanställda förbjuds använda Tiktok, narkotikapåverkad 16-åring försökte köra ifrån polisen, vittnen till våldtäkt söks av polisen, Lisebergs vattenpark Oceana har brunnit ner och tingsrätt räknade fel på böter med 38 000 kr.

Finska riksdagsanställda tillåts inte längre använda Tiktok på sina tjänstetelefoner.
I ett pressmeddelande från riksdagen skrivs att appen ska vara raderad från telefonerna senast i slutet av februari.
Skälet är att Skypo, den finska säkerhetspolisen ser risker med att Kina kan komma åt känslig information.
Flera länders säkerhetstjänster har tidigare varnat för riskerna med att använda appen Tiktok.

Under natten till måndagen skulle en polispatrull stoppa en bil på E18 i Västerås, men föraren vägrade stanna när blåljusen slogs på. Istället inleddes en vansinnesfärd.
Föraren valde till slut att stanna när en annan polisbil hade blockerat vägen vid en rondell.
I fordonet satt en 16-årig pojke som misstänktes vara narkotikapåverkad. Han greps på plats, men släpptes från polisstationen när föräldrarna hämtade honom.
Pojken är nu misstänkt för rattfylleri under påverkan av narkotika och ringa narkotikabrott, grov vårdslöshet i trafik alternativt vårdslöshet i trafik, olovligt brukande och att inte stannat på polismans tecken.

Polisen i Trollhättan vädjar nu efter vittnen som kan ha sett något den 5 februari när en man försökte våldta en kvinna mellan klockan 13 och 13:30 vid Vargklyftevägen/Älvrummets naturreservat.
”Det finns fortfarande behov av uppgifter från personer som befunnit sig i området vid aktuell tid och som ännu inte varit i kontakt med Polisen. Kontakta polisen på 114 14”, skriver polisen på sin hemsida.

Under måndagen bröt det ut en brand vid Oceana, Lisebergs nya vattenpark. När räddningstjänsten anlände var byggnaden redan övertänd.
Vattenparken är helt förstörd, det enda som kvarstår av ruschkanan är stålkonstruktionen. Ett flertal personer skadades, men än så länge finns inga uppgifter om några allvarliga skador.
Omkringliggande byggnader utrymdes. Någon misstänkt orsak till branden hade vid pressläggning av denna artikel ännu inte offentliggjorts.
– Vi kan bekräfta att det är en omfattande brand och vi har aktiverat vår krisledning. Branden har startat i den södra delen av byggnaden där vi har de fyra stora rutschkanorna, sa Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg, strax efter larmet till Aftonbladet.

I förra veckan dömdes en man av Eskilstunas tingsrätt till dagsböter på totalt 40 000 kr, brottsrubriceringen var vårdslöshet i trafiken efter att han framfört sin bil med isiga rutor.
Men på något sätt hade ansvariga lyckats göra en felberäkning, hur det gått till har inte framkommit.
Nu har man iallafall gjort en rättelse på grund av en ”uppbar oriktighet”, den dömde kom nu betydligt billigare undan när beloppet sänktes till 2000 kr.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.