Nyhetssammandrag torsdag 15 februari 2024

Publicerad 2024-02-15

Rekordbeslag av narkotika, 15-årig flicka utsatt för övergrepp, fyra månader utan dödsskjutning i Stockholm, bombhot mot Södersjukhuset i Stockholm och Tullverket får utökade möjligheter att använda våld.

Under 2023 beslagtogs mer än elva ton narkotika av Tullverket. Jämfört med föregående två år är det en fördubbling av beslagen. De flesta beslagen har skett i södra Sverige.
Enligt vad generaltulldirektör Charlotte Svensson framfört under en pressträff, så saknar beslagen motstycke.
– Förra året beslagtog vi tre gånger så mycket cannabis jämfört med 2022, säger chefen för Tullverkets kontrollavdelning, Jennie von Alten.

En 15-årig flicka misstänks ha tvingats med till en lägenhet i Hallsberg av en 25-årig man, där har hon enligt uppgift utsatts för sexuella övergrepp.
– De ska sedan ha lämnat lägenheten och då har en bekant till flickan, som är en ung pojke, ha konfronterat mannen. Jag vill inte gå in på detaljer kring det som hänt. Men det finns vittnen och vi har hållit förhör säger polisen Lars Hedelin till Aftonbladet.
Mannen använde då ett tillhygge och hotade den unga pojken som konfronterat honom. 25-åringen är misstänkt för sexuellt ofredande av barn och grovt olaga hot.

Det har nu gått fyra månader sedan någon sköts ihjäl i Stockholms län, rapporterar Sveriges Radio. Enligt statistik från polisen har det inte gått så lång tid utan en dödlig skjutning sedan 2018.
Polisen framhåller att det inte är en del av en positiv trend där kriminaliteten har gått ner, utan det beror snarare på att polisens nationella operation som kallas för Frigg, har gett resultatet.

Sent under tisdagskvällen utsattes Södersjukhuset i Stockholm för ett bombhot. En inringare sa att ”Det smäller i lunchrummet om några minuter”.
Samtalet bedömdes inte vara seriöst, men en utrymning av akuten skedde för säkerhets skull. Detta beslut fattades av sjukhusets ledning.
Någon bomb hittades inte. En förundersökning har inletts med rubriceringen olaga hot mot grupp.

I ett nytt lagförslag från regeringen föreslås att Tullens tjänstemän ska få utökad rätt att ta till våld. Regeringen bedömer att Tullverket har en viktig roll i brottsbekämpningen och därför behövs nya befogenheter.
Utöver större möjligheter att ta till våld i olika situationer, så föreslås bland annat fler möjligheter att stoppa fordon och genomföra kroppsvisitationer. Om förslagen klubbas så föreslås de träda i kraft den 1 september 2024.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.