Nyhetssammandrag fredag 16 februari 2024

Publicerad 2024-02-16

Skott mot flerfamiljshus i Malmö, personlig assisten döms för övergrepp mot en brukare, gängledares mamma mördades kallblodigt - fem personer åtalas och 85-årig man skadad i brand.

Under torsdagsmorgonen larmades polis till ett flerfamiljshus i Malmö. Ett flertal personer hade ringt in efter att ha hört höga smällar. Patruller som anlände till platsen kunde konstatera att någon eller några personer avfyrat skott mot ett lägenhetsfönster.
Ingen ska ha skadats fysiskt. Polisen har i nuläget ingen gripen.
– Det ska ha varit en eller flera personer i bostaden vid händelsen, säger Sara Andersson vid polisregion Syd till Aftonbladet.

Falu tingsrätt dömde under torsdagen en före detta personlig assistent till mer än tre års fängelse för sexuella övergrepp och ofredanden.
Den dömde var assistent åt en brukare som var förlamad och som inte hade förmåga att tala. På den tilltalades mobil hittade polisen filmer där brukarens penis syntes när en annan person onanerade honom.
Den dömde mannen har erkänt att han gjort ”onanirörelser på målsägande”.

Fem personer åtalades som misstänkta för inblandning i mordet på gängledaren Ismail Abdos 58-åriga mamma.
Den mördade sköts kallblodigt ihjäl i september förra året. Mordet skedde i brottsoffrets hem.
Ismail ”Jordgubben” Abdo är en av ledarna i en av falangerna inom Foxtrotnätverket som ligger i krig med varandra. Detta mord anses vara den utlösande faktorn till den våldsvåg som härjade i Sverige under hösten och vintern 2023.
Åklagaren anser sig ha god bevisning mot de åtalade.
– Jag menar att vi har solid bevisning i form av bland annat vapenbeslag, kommunikationer och dna-bevisning. Vi vet hur mordet har gått till och kan redogöra för händelseförloppet, säger Erik Grönvall, kammaråklagare och förundersökningsledare i fallet.

En man i 85-årsålden skadades i samband med en lägenhetsbrand i Tensta, väster om Stockholm. Grannar som hörde mannens brandvarnare tjuta, tog sig in i lägenheten och larmade räddningstjänsten.
Branden ska ha startat i en säng där mannen låg. Offret fördes till sjukhus med oklara skador. Polis håller på att utreda hur branden startade, man misstänker att lägenhetsinnehavaren agerat vårdslöst på något sätt.
En förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har därför inletts.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.