Nyhetssammandrag måndag 19 februari 2024

Publicerad 2024-02-19

Danmark ger bort hela sitt artilleriförråd till Ukraina, bensinbomb kastades mot polishus i Uddevalla, tjuv blev upptäckt – låstes in på vinden, fejksjuk blåste Försäkringskassan på sju miljoner, två poliser skjutna till döds i USA och Foxtrotman väntas utlämnas under våren till Sverige.

Danmark ger bort hela sitt artilleriförråd till Ukraina. Det meddelar statsminister Mette Fredriksen vid säkerhetskonferensen i München.
– Om du frågar ukrainarna frågar de om ammunition nu. Artilleri nu. Från den danska sidan har vi bestämt att donera hela vårt artilleri, säger hon.
Hon fortsatte berätta om vad hon tänker om vapenlagren i Europa.
– Det är inte bara en fråga om produktion för att vi har vapen. Vi har ammunition och luftförsvar som vi inte behöver använda för stunden som vi bör leverera till Ukraina.

Bensinbomb kastades mot polishus i Uddevalla. Polisen i Uddevalla upptäckte under söndagen att någon kastat en bensinbomb mot polishuset.
Det ska ha skett någon gång under helgen, rapporterar Bohusläningen.
– Det tog aldrig fart utan har bara brunnit ut, säger Daniel Lennartsson, jourhavande förundersökningsledare på polisen.
Fasaden ska ha tagit skada vid händelsen, som utreds som försök till mordbrand och försök till grovt blåljussabotage.

Tjuv blev upptäckt – låstes in på vinden. Ett inbrottsförsök tog en oväntad vändning i skånska Kävlinge på söndagen.
En privatperson upptäckte en okänd man på vinden i ett flerfamiljshus.
Personen låste in mannen på vinden, larmade polisen och höll sedan vakt tills patrullen kom till platsen.
Mannen, som är i 55-årsåldern, ska ha tagit sig in i minst ett av vindsförråden. Han är nu misstänkt för inbrott och stöld.

Fejksjuk blåste Försäkringskassan på sju miljoner. En 77-årig man och hans son har lyckats blåsa Försäkringskassan under flera år, rapporterar Sydsvenskan.
Polisen fattade misstankar när de skulle gripa hans son, som var registrerad som pappans personliga assistent, för annan brottslighet och han inte var hemma.
När polisen åkte till 77-åringen kom han hem själv efter promenad på egen hand.
Det visade sig att han till och med har varit ute på långa utlandsresor själv. Nu döms båda för grovt bidragsbrott från perioden 2014 till 2020.

Två poliser skjutna till döds i USA. Två poliser och en person ur räddningstjänsten i Burnsville i delstaten Minnesota sköts och dog efter att ha åkt ut på ett larm om misshandel i hemmet, rapporterar AP.
– Vi är hjärtekrossade. Polisen är hjärtkrossad. De här hjältarna lämnar efter sig kära och ett samhälle som för evigt kommer att minnas deras hängivenhet för att beskydda Minnesotabor, säger Minnesotapolisen i ett uttalande.

Foxtrotman väntas utlämnas under våren till Sverige. Den 37-årige Foxtrotmannen Vanja Mijic greps i Serbien misstänkt för att ha styrt knarkaffärer i Sverige.
Nu meddelar åklagaren att han väntas bli utlämnad till Sverige under våren.
– Den processen pågår i Serbien för fullt, säger åklagaren Johanna Kolga till P4 Skaraborg.
Vanja Mijic greps i slutet av oktober misstänkt för en rad brott. Misstankarna mot honom gäller bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Enligt Eurojust, Europeiska unionens byrå för straffrättsligt samarbete, ska Vanja Mijic vid gripandet, bott en längre tid på Balkan och ska därifrån ha bedrivit brottslig aktivitet i Sverige.
”Därifrån misstänks han ha fortsatt sina kriminella aktiviteter i Sverige. Han ska ha fjärrstyrt sina underlydande och förmått dem att utföra olika brottsliga aktiviteter, som handel av stora mängder vapen och narkotika”, skrev Eurojust i ett pressmeddelande i samband med gripandet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.