Nyhetssammandrag torsdag 22 februari 2024

Publicerad 2024-02-22

15-åringar begärs häktade för grov våldtäkt, Putins utmanare stoppas från presidentvalet, kvinna hittad död i Skellefteå, tak på brandstation har rasat in, nya sympatiåtgärder mot Tesla och sista vildsvinet skjutet i Fagerstas svinpestområde.

15-åringar begärs häktade för grov våldtäkt. De tonårspojkar som är anhållna efter anmälan om grov våldtäkt mot en minderårig flicka i Malmö kommer att begäras häktade.
– De kommer att begäras häktade inom kort, säger åklagare Caroline Carlquist.
Båda pojkarna är 15 år gamla och greps under måndagen. De är misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Det finns inga ytterligare misstänka för inblandning i våldtäkten.
Polisen har säkrat en film från händelsen i stadsdelen Nydala natten mot söndag. Åklagaren vill inte uttala sig om någon är misstänkt för brott i samband med filmen.

Putins utmanare stoppas från presidentvalet. Rysslands högsta domstol stoppar Putin-utmanaren Borid Nadezjdin från att ställa upp i presidentvalet, rapporterar Norska Telegrambyrån NTB.

Kvinna hittad död i Skellefteå. En äldre kvinna har hittats död i Skellefteå, skriver polisen på sin hemsida.
Kvinnan anträffades i en bostad och en förundersökning om mord har inletts. En man i 50-årsåldern, som har en relation till kvinnan, misstänks för brottet och har gripits. Anhöriga är underrättade.

Tak på brandstation har rasat in. Taket på brandstationen i Umeå rasade in under onsdagen.
– Det är taket till vagnhallen som kollapsat. Personalen anade oråd och hörde att det knackade. Men de ska ha fått ut alla större fordon, säger Alexandra Norén, ledningsoperatör räddningstjänsten Norr.
Ingen person ska ha kommit till skada.
– De har ingenstans att ställa sina fordon just nu, så fokus ligger på att hitta en lämplig plats, säger Alexandra Norén.

Nya sympatiåtgärder mot Tesla. LO-facket Seko varslar om nya sympatiåtgärder i Teslakonflikten.
Om inte Tesla tecknar kollektivavtal med IF Metall kommer Sekos medlemmar stoppa underhåll, service och etablering av biljättens laddstationer.
– Vi backar IF Metall i denna viktiga konflikt. Vi är inne i en viktig period för svensk fackföreningsrörelse och för den svenska modellen. Vi och våra medlemmar kommer att göra allt vi kan för att de anställda på Tesla ska få rättvisa villkor på jobbet, säger Sekos avtalssekreterare, Ulrika Nilsson, i ett pressmeddelande.
IF Metalls strejk mot Telsa har pågått i snart fyra månader och stöttas med sympatiåtgärder från flera fackförbund.

Sista vildsvinet skjutet i Fagerstas svinpestområde. Samtliga vildsvin som befunnit sig i Fagerstas svinpestområde antas nu vara avlivade. Det rapporterar SVT.
Under tisdagen sköts ett vildsvin som tros vara den sista kvarvarande i smittområdet.
Jordbruksverket har därför bett Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, om en ny riskbedömning av området. Det kan leda till lättnader av restriktionerna.
– Det kommer komma lättnader i restriktionerna men jag kan inte gå in på detaljerna än. SVA ser möjligheter att göra lättnader i både det ursprungliga kärnområdet och det nya, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket till SVT.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.