Nyhetssammandrag fredag 23 februari 2024

Publicerad 2024-02-23

Mordmisstänkt gripen på Arlanda, kvinna påkörd av kvinna efter bråk, det ska bli lättare att vräka kriminella, Tullverkets generaldirektör tvingas lämna sitt jobb, minst 16 döda i gruvolycka i Venezuela och USA:s president Joe Biden kallade Vladimir Putin för ”en galen son of a bitch”.

Mordmisstänkt gripen på Arlanda. 31-årige Robin Hedman Johansson har jagats över hela världen misstänkt för mordet på tonårspojkarna Layth och Mohamed.
Han misstänks även för att ha beordrat två 17-åringar att skjuta mot Bandidos lokaler med ordern: ”Smäll hela skiten i luften”.
Nu har han gripits av polis på Arlanda flygplats, enligt uppgift till Aftonbladet.

Kvinna påkörd av kvinna efter bråk. En stor polisinsats pågår i Hageby i Norrköping.
Enligt polisen rör det sig om ett bråk som slutat med att en kvinna blivit påkörd.
En kvinna i 25-årsåldern har gripits misstänkt för grov misshandel då det enligt polisen finns misstankar om att påkörningen var avsiktlig.
Den påkörda kvinnan ska ha varit vaken och talbar när hon fördes till sjukhus.

Ska bli lättare att vräka kriminella. Justitieminister Gunnar Strömmer meddelar att regeringen vill att det ska bli lättare att vräka hyresgäster som begår brott.
Det är ett utomordentligt allvarligt läge när det gäller brottsligheten, säger justitieministern.
Det dödliga skjutandet har tredubblats över tio år – förra året hade Sverige nio gånger fler dödsskjutningar än Norge, Danmark och Finland tillsammans.
För att lyckas med bekämpningen måste hela samhället mobiliseras, säger Strömmer.
Varannan person som bor i ett utsatt område känner otrygghet i dag, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Det handlar om skjutningar, sprängningar, öppen narkotikaförsäljning som i stor utsträckning bidrar till en osäker miljö, fortsätter Carlson.
Brott i lägenheter kommer enklare kunna leda till grund för vräkning. Sådana brott kan vara förvaring av vapen och narkotika i bostaden.

Tullverkets generaldirektör tvingas lämna. Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson ska lämna sin tjänst, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.
– En av regeringens viktigaste uppgifter är kampen mot den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten. Tullverket har en central roll i det arbetet och myndigheten får nya verktyg och muskler att bekämpa brottsligheten, säger Elisabeth Svantesson.
Ny vikarierande generaltulldirektör blir överdirektören Johan Norrman och en ny ordinarie kommer senare att rekryteras.

Flera döda i gruvolycka i Venezuela. Minst 16 personer har omkommit efter att en illegal guldgruva kollapsat i Venezuela. Olyckan skedde i tisdags i en avlägsen belägen gruva i delstaten Bolivar.
Natten till torsdags svensk tid uppgav borgmästaren i en av delstatens områden att 23 människor omkommit. Enligt Edgar Colina Reyes, delstatsminister för medborgerlig säkerhet i Bolivar, ska det dock handla om 16 personer.
– Jag önskar framföra mina kondoleanser till familj och vänner tillhörande dem som tragiskt gick bort i denna olycka, sade president Nicolas Maduro i ett inslag på statlig tv.
I ett videoklipp publicerat på X, tidigare Twitter, syns hur ett stort antal personer arbetar i ett dagbrott när en vägg i brottet plötsligt ger vika och till synes begraver flera av arbetarna.

Biden om Putin: ”Galen son of a bitch”. USA:s president Joe Biden kallade Rysslands president Vladimir Putin för en ”galen SOB” vid ett välgörenhetsarrangemang i San Francisco på onsdagen. ”SOB” är en förkortning för ”son of a bitch”.
– Vi har en galen SOB som den där Putin, och andra, som tvingar oss att oroa oss för en kärnvapenkonflikt. Men det existentiella hotet mot människan är klimatet, sa Biden.
Biden har tidigare kallat president Putin för ”slaktare” och ”krigsbrottsling”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.