Nyhetssammandrag tisdag 27 februari 2024

Publicerad 2024-02-27

Över 30 gripna efter nya avlyssningslagen, böter för att ha sålt dåliga munskydd, ilskna älgar i Torsby, rysk miljardsatsning på hjärntvätt och militär som protesterade mot kriget har dött.

Över 30 gripna efter nya avlyssningslagen. Polisen har gripit över 30 personer med hjälp av den nya avlyssningslagen, rapporterar SVT. En rad grova brott har därmed förhindrats.
– Genom hemliga tvångsmedel i preventivt syfte blir vi mer proaktiva i vårt arbete, vilket innebär att vi har större möjlighet att förhindra våldsbrott innan de sker och lagföra de som organiserar och anstiftar våldsdåden snarare än att lagföra utförarna efter brotten begåtts, säger Noa-chefen Johan Olsson i Polisens pressmeddelande.
Lagen om preventiv avlyssning utvidgades 1 oktober och tillåter avlyssning utan konkret brottsmisstanke.
Polisen har fått tillstånd att avlyssna 200 personer, men färre har avlyssnats. Orsaken är att tillstånden måste förnyas efter en viss tid om avlyssningen ska få fortsätta.
Lagrådet har kritiserat den nya lagstiftningen och bland annat skrivit att det är svårt att få en samlad bild av hur den påverkar den personliga integriteten.

Böter för att ha sålt dåliga munskydd. Butikskedjan Dollarstore AB sålde under pandemin munskydd som inte uppfyllde kraven på personlig skyddsutrustning.
Nu tvingas de betala en sanktionsavgift på 700 000 kronor efter ett beslut från förvaltningsdomstolen, rapporterar Dagens Juridik
”Förvaltningsdomstolen skriver att de sålda skydden inte varit föremål för EU-typkontroll, inte haft någon bruksanvisning eller produktinformation på svenska. Företaget är i sin roll som importör ansvarig för att produkten uppfyller säkerhetskraven”, skriver Konsumentverket.

Ilskna älgar i Torsby. Älgkon och en kalv har synts på flera olika platser i Torsby den senaste tiden och återvänt till bebyggelsen trots att kommunen försökt fösa tillbaka dem till skogen, rapporterar NWT.
Enligt kommunen har älgarna troligen lockats in i samhället på grund av matbrist. Nu varnas allmänheten för att gå för nära.
”Älgkon har börjat attackera folk, så ni behöver hålla er borta från henne och kalven”, skriver Torsby kommun, som diskuterar med polisen om hur situationen ska lösas.

Rysk miljardsatsning på hjärntvätt. Ryssland planerar att lägga motsvarande 12,4 miljarder svenska kronor på propaganda riktad mot den egna befolkningen under 2024.
Det visar läckta dokument som flera europeiska medier, däribland Expressen har tagit del av.
I de hittills hemliga dokumenten beskrivs den enorma budgeten för den statliga propagandan, som omfattar allt ifrån tv-propaganda till patriotiska mobilspel för barn och massövervakning av internet.
Det finns också tydliga riktlinjer för hur de ukrainska ockuperade områdena Donetsk och Luhansk, som Ryssland påstår sig ha annekterat, ska kontrolleras.
Bland annat byter ryska hantverkare ut ukrainska tv-paraboler på hus och ersätter dem med ryska. Allt för att försäkra sig om att propagandan når ut.
– Detta är enligt min mening mycket mer långtgående än något jag någonsin sett, säger Rysslandsexperten Martin Kragh på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet till Expressen.

Militär som protesterade mot kriget har dött. Den amerikanske militär som tänt eld på sig själv utanför israeliska ambassaden i Washington DC som protest mot kriget i Gaza har avlidit till följd av sina skador, rapporterar NBC News.
Protesten utfördes i söndags. Mannen skrek samtidigt ”Befria Palestina” och kollapsade därefter på marken. Han fördes till sjukhus med allvarliga skador och hans liv gick inte att rädda.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.