Nyhetssammandrag onsdag 28 februari 2024

Publicerad 2024-02-28

Dubbelmördare får tidsbestämt, bankman stal 13 miljoner – erkänner men förnekar brott, farlig intagen rymde fyra gånger från rättspsyk, ökat journalistskydd inom EU och 68 barn dog av hostmedicin.

Dubbelmördare får tidsbestämt. En nu 59-årig man som sköt ihjäl en kvinna och hennes dotter i Västsverige 2009 har fått sitt livstidsstraff tidsbestämt till 26 års fängelse, skriver Dagens Juridik.
Efter morden försökte mannen ta sitt liv genom att skjuta sig själv men misslyckades och fick i stället allvarliga skador som innefattade både hjärnskador och blindhet.
Mannen som suttit frihetsberövad sedan händelsen ansökte förra året om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Rättsmedicinalverket bedömde då risken för mannen att återfalla i brott som låg på grund av hans skador.
Örebro tingsrätt bestämde i november förra året att straffvärdet för de brott som begicks uppgår till närmre 30 års fängelse och att det var för tidigt för straffet att omvandlas.
Mannen valde att överklaga beslutet och Göta hovrätt beslöt att tidsbestämma straffet. Detta då hovrätten ansåg att tingsrätten inte tog hänsyn till skadorna mannen fick när han försökte begå självmord.

Bankman stal 13 miljoner – erkänner men förnekar brott. Bankmannen misstänks ha lurat mångmiljonbelopp av sina bankkunder. När rättegången igår startade i Kalmar tingsrätt var det många äldre åhörare som fanns på plats för att lyssna, rapporterar SVT.
Åklagaren redogjorde för sin syn på brottet anser att det handlar om grovt bedrägeri eftersom det handlar om stora summor och många som blivit lurade.
– Det viktigaste i det här tycker jag var att dels är det en del belopp som är väldigt höga. Sen är det framför allt det att den ställning han har haft, att han har kunnat utnyttja det övertaget. Och så är det systematiken i det också, att han väljer att gå på vissa kunder, säger senior åklagaren Magnus Ling.
Den misstänkte mannen erkänner handlingen, alltså att han tagit pengarna från bankens kunder. Han förnekar dock att han skulle vara skyldig till något brott då bakgrunden till handlingarna enligt honom är ett allvarligt spelmissbruk.
Åtalet mot den misstänkte banktjänstemannen består av 17 åtalspunkter och gäller grovt bedrägeri, grov förskingring samt grov trolöshet mot huvudman.

Farlig intagen rymde fyra gånger från rättspsyk. En farlig patient i 30-årsåldern har lyckats rymma fyra gånger från rättspsyk i Falköping, rapporterar P4 Skaraborg.
Vid ett tillfälle promenerade brottslingen ut från en gymnastiksal inne på rättspsyk och tog tåget mot Stockholm. Vårdarna var vid tillfället upptagna med ett volleybollnät. Biljetten hade han bokat vid en dator inne på sjukhusets område.
Stora resurser har fått sättas in då mannen begått nya brott, bland annat har han bombhotat tingsrätter och polishus samt dödshotat åklagare, polischefer och politiker.
Mannen har tidigare bevakats av Säpo och kallats för ”hotellpyromanen”.
Efter rymningarna har rättspsykiatriska avdelningen i Falköping ändrat rutinerna, säger enhetschefen Greger Karlsson till P4 Skaraborg.

Ökat journalistskydd inom EU. Skyddet ska öka för journalister och människorättsaktivister i EU, åtminstone när det gäller att slippa obefogade rättsprocesser.
EU-parlamentet godkände under gårdagen en uppgörelse med EU:s medlemsländer om en så kallad anti-slapp-lagstiftning – efter den engelska förkortningen för medvetna försök att tysta eller skrämma obekväma publiceringar.
Reglerna ska bland annat göra det lättare för domstolar att avvisa stämningar som anses ogrundade. Dessutom ska man kunna begära att den som stämmer ska stå för beräknade domstolskostnader.
Slutuppgörelsen godkändes med 546 röster mot 47 och 31 nedlagda. Bland de svenska ledamöterna röstade alla ja, utom SD som lade ner sina röster.

68 barn dog av hostmedicin – nu döms över 20 personer. Över 20 personer döms av en uzbekisk domstol till fängelse efter att 68 barn dött efter att ha tagit hostmedicin, rapporterar BBC.
I Uzbekistan förgiftades minst 86 barn mellan 2022 och 2023. Strafflängden skiljer sig mellan 2 till 20 år. Enligt domstolen hade mannen som dömdes till längst straff gjort sig skyldig till korruption, skattebedrägeri och förfalskning.
Hostmedicinen var tillverkad i Indien. Landet har tidigare dragit in produktionslicensen för tillverkaren bakom medicinen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.