Nyhetssammandrag fredag 1 mars 2024

Publicerad 2024-03-01

Hamnarbetare stängs av efter smugglingsskandal, dagsböter för att ha släpat hund efter bil, ny riksåklagare utsedd, kvinna åtalas för flera barnvåldtäkter och avrättning avbröts efter åtta misslyckade försök.

Hamnarbetare stängs av efter smugglingsskandal. Efter misstanke om att en anställd i Helsingborgs hamn har fungerat som insider åt kokainsmugglare stängs fyra kollegor till den misstänkte av, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Den misstänkte hamnarbetaren, som varit anställd i närmare 30 år, har åtalats för kokainsmuggling, sedan två containrar från Nederländerna innehållandes 195 kilo kokain upptäcktes hösten 2022.
Narkotikan ska ha haft ett värde av 175 miljoner kronor i gatuledet i outspätt skick, enligt åklagaren.
De nu avstängda hamnarbetarna misstänks inte för några brott, men figurerar i den internutredningen som tillsats i hamnen efter att den storskaliga knarksmugglingen avslöjats.
Tullverket har tidigare uppgett att hamnen, som är Sveriges största mottagare av kylcontainrar från Sydamerika, har använts som en transithamn för smuggling av kokain till andra länder.

Dagsböter för att ha släpat hund efter bil. En äldre man skulle åka ett ärende med bilen och trodde att hans hund fanns inne i fordonet. Men hunden var kopplad till dragkroken, och släpades med efter bilen i nästan 500 meter.
Mannen stannade när han insåg att hunden inte fanns innanför bakluckan. Men då var djuret så svårt skadat att det måste avlivas.
Nu döms mannen att betala 30 dagsböter för brott mot djurskyddslagen, rapporterar P4 Jönköping.
Hundägaren hävdar att det som skedde var ett misstag. Han erkänner inte brottet, men accepterar sitt straff.

Ny riksåklagare utsedd. Vikarierande riksåklagare Katarina Johansson Welin permanenteras i rollen och är utsedd till ny riksåklagare av regeringen.
Hon blir därmed chef för Åklagarmyndigheten och ansvarig över Ekobrottsmyndighetens åklagare.
Johansson Welin var tidigare vice riksåklagare. Den tidigare RÅ Petra Lundh lämnade jobbet i höstas. Lundh är numera ny rikspolischef.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger sig förvänta att den nya riksåklagaren ser till att fler brott än i dag utreds och lagförs, men också att Åklagarmyndigheten arbetar mer proaktiv mot brottsligheten.
Det handlar till exempel om att använda de nya möjligheterna till preventiva tvångsmedel och att utfärda vistelseförbud för kriminella, påpekar han.
Han vill också att den nya RÅ jobbar mer med att stärka åklagares skydd mot hot och trakasserier.
– Jag har förstås höga förväntningar. Åklagarmyndigheten har central roll när gäller att förebygga och bekämpa brottslighet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Kvinna åtalas för flera barnvåldtäkter. En kvinna i västra Blekinge, som häktades i början av september, ska vid flera tillfällen ha våldtagit tre pojkar i 13-14-årsåldern.
Vid minst ett tillfälle ska hon även ha hotat en av pojkarna med kniv, rapporterar SVT.
Händelserna ägde rum i kvinnans lägenhet från 2020 fram till dagen innan hon greps.
Som bevisning lägger åklagaren bland annat fram ett flertal chattkonversationer där kvinnan beskrivit händelserna och där det framgår att hon känt till att de varit minderåriga. Kvinnan nekar till brott.

Avrättning avbröts efter åtta misslyckade försök. Efter 58 minuter och åtta misslyckade försök att injicera ett dödligt gift avbröt myndigheterna i den amerikanska delstaten Idaho avrättningen av en 73-årig man.
Han är dömd för fem mord i tre delstater och har varit inlåst i mer än 50 år. Han rullades in för avrättning på onsdagsförmiddagen amerikansk tid och tre personer gjorde åtta försök att sätta in giftet.
Idaho måste, om man vill försöka igen, på nytt ansöka om att få avrätta honom.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.