Nyhetssammandrag onsdag 6 mars 2024

Publicerad 2024-03-06

Dubbla sprängningar i Stockholm, man åtalas för krigsförbrytelser i Syrien, fem personer har anhållits för inblandning i dubbelmord och två skjutvapen hittade i trapphus.

Under måndagskvällen inträffade en explosion i ett flerfamiljshus i Farsta, söder om Stockholm. Där skadades fem personer. Några få timmar senare, tidigt på tisdagsmorgonen, detonerade ytterligare en bomb i ett annat flerfamiljshus, denna gång i Larsberg på Lidingö, där två personer skadades lindrigt av glassplitter.
Enligt uppgifter till flera olika medier så finns det kopplingar till den interna konflikt som pågår inom Foxtrotnätverket. Polisen är dock sparsamma med kommentarer om eventuella kopplingar.
– Vi tittar jättenoga om det finns något samband mellan de här två detonationerna. Men det är för tidigt att kommentera det, säger polisens presstalesperson Per Fahlström till TT.

Under tisdagen väckte Åklagarmyndigheten åtal mot en man i 50-årsåldern för krigsförbrytelser som enligt stämningsansökan ska ha skett 2015 i Syrien. Den tilltalade ska ha varit ansluten till Islamiska Staten (IS).
– Åtalet rör väldigt allvarliga brott begångna under kriget i Syrien. Utredningen har varit omfattande och komplicerad och förhör har genomförts i flera olika länder, säger kammaråklagare Reena Devgun i ett pressmeddelande.

Polisen uppger på sin hemsida att fem personer har anhållits som misstänkta för inblandning i ett dubbelmord som skedde i början av januari i Grimmered, Göteborg. Samtliga greps efter en gryningsräd då polisen slog till samtidigt mot flera adresser.
– Det är ett intensivt och omfattande utredningsarbete som lett fram till att vi nu har kunnat frihetsberöva misstänkta. Nu kommer vi att genomföra förhör och andra utredningsåtgärder för att komma vidare i ärendet. Det kan även bli aktuellt med ytterligare frihetsberövanden, säger utredningsledaren Annika Johansson.

En privatperson hittade två skjutvapen i ett trapphus i Gottsunda. Polis tillkallades och vapnen ifråga har tagits i beslag. Ännu finns inga uppgifter om hur vapnen hamnat i trapphuset.
– Nu kommer vi göra en utredning för att ta reda på vad som hänt. Till exempel kommer vi kolla på om det finns DNA att hitta. Jag kan inte säga så mycket mer om det i nuläget, säger Tobias Ahlén-Svalbro, hos polisen i region Mitt.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.