Nyhetssammandrag torsdag 7 mars 2024

Publicerad 2024-03-07

Ny dom i "snippafallet", flera explosioner i Stockholm och Göteborg, åtalas för mordförsök på två poliser och hundbråk - man och hund skadade.

Dom har nu fallit i det medialt uppmärksammade ”snippafallet”. Den man som dömdes för våldtäkt i tingsrätten, friades i hovrätten med hänsyn till att hovrätten inte kunde enas kring vad det innebar att den tilltalade fört upp ett finger i ”snippan”.
Efter en överklagan till Högsta domstolen beviljades prövningstillstånd och ärendet togs upp till ny prövning i hovrätten. Mannen dömdes till tre års fängelse.

Under tisdagskvällen och natten till onsdagen inträffade flertalet explosioner i både Stockholm och Göteborg. I Farsta Strand fick tolv personer föras till sjukhus. Sen detonerade två bomber i Frölunda i Göteborg.
Inga personskador har rapporterats, men stora materiella skador. Polisen utreder kopplingar till olika pågående krig i gängmiljö.
– Vi kan inte bekräfta det ännu. Men historiskt sett är den här typen av händelser väldigt ofta kopplade till gängkonflikter, säger polisens presstalesperson August Brandt till TT.

Åklagaren väckte under onsdagen åtal mot en man som är misstänkt för mordförsök på två poliser. Åtalet gäller två mordförsök, grovt våld mot tjänsteman, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen.
Det var i januari som polis i Huskvarna larmades till en bostad där en man uppträde störande. När patrullen anlände hoppade mannen ner från sin balkong och gick till attack med ett svärd.
– En av poliserna fick livshotande skador då svärdet gick in i bröstkorgen och lungsäcken, men lyckligtvis har återhämtningsprocessen gått bra. Den andra polisen fick en skada på handen av svärdet. Bevisningen består dels av vittnesuppgifter från de polispatruller som anslöt till platsen och allmänhetens iakttagelser, dels viss teknisk bevisning i form av DNA, säger senior åklagare Emma Harrius i ett pressmeddelande.

Under onsdagseftermiddagen larmades polis till skånska Hörby gällande ett hundbråk. Ett slagsmål mellan två hundar inträffade utanför en mataffär.
I samband med detta blev en man och en av hundarna bitna. De togs till sjukhus respektive veterinär för vård.
– Det är oklart exakt vad som har hänt. Det vi vet är att två hundar av oklar anledning kommit i bråk med varann och att ägaren till en av hundarna förts till sjukhus, säger Patric Fors, presstalesperson polisregion Skåne.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.